Kilenc ország fiataljaival zajlik a MIÉRT Erasmus+ programja

 A január 13-21. között zajló, az Oktatási és Szakképzési Programok Országos Hivatalának (ANPCDEFP) együttműködésével szervezett Make my community a youth capital! projekt keretében ma, január 16-án reggel a Kolozs Megyei Tanácsot, majd a Polgármesteri Hivatalt látogatták meg a fiatalok.

Az interaktív tanulmányi látogatás egyik kiemelt mozzanataként Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács alelnöke, valamint Szőcs Endre és Keizer Róbert megyei tanácsosok beszélgettek a külföldi fiatalokkal a Kolozsvár 2015 Európa Ifjúsági Fővárosa projektről, a fiatalokat érintő programokra, zenei fesztiválokra, rendezvényekre fektetve a hangsúlyt. Vákár István alelnök, a MIÉRT kitartó támogatójaként lelkesen fogadta az ifjakat, hasznos információkkal látva el őket az érintett témákkal kapcsolatban.

A találkozót követően Emil Boc polgármester fogadta a csapatot a városházán, ahol szintén a 2015-ös ifjúsági fővárosi aktivitásokról, megvalósításokról esett szó, Diana Apan, a Share Föderáció szóvivője pedig az önkormányzat projektben betöltött szerepét mutatta be. Emellett Florin Moroșanu, az általa kezdeményezett Kolozsvár 2021 Európa Kulturális Fővárosa projektről beszélt a résztvevőknek.

Antal Lóránt, a MIÉRT elnöke rendkívül hasznosnak nevezte az éppen zajló tanulmányi látogatást: „úgy gondolom, a fiatalok rengeteget tanulhatnak az ehhez hasonló tapasztalatcseréken. Az, hogy első kézből, azoktól az emberektől jutnak a megfelelő információkhoz, akik a Kolozsvár 2015 Európa Ifjúsági Fővárosa programot koordinálták és lebonyolították, valós küzdelmek és sikerek bemutatásából tanulhatnak, előnyössé válhat számukra a saját kezdeményezéseik megszervezésében.” A szervezet elnöke hozzátette: „mi folyamatosan arra törekszünk, hogy a fiatalokat aktív szerepvállalásra ösztönözzük. Érezniük kell, hogy fontos tagjai a társadalomnak, és a legegyszerűbb kezdeményezéseikkel is akár egész mozgalmakat indíthatnak el. A civil és ifjúsági szervezeteknek együtt kell működniük egymással, az önkormányzattal, a helyi intézményekkel, hogy a fiatalok számára megfelelő környezetet teremtsenek az itthonmaradáshoz, jövőjük tervezéséhez.”

A hét folyamán a Bulgáriából, Olaszországból, Görögországból, a Moldovai Köztársaságból, Szerbiából, Azerbajdzsánból, Magyarországról, Romániából valamint Örményországból érkezett fiatalok Tordaszentlászlón és Kolozsváron vesznek részt a további programokon.

Az Európai Unió által finanszírozott Erasmus+ program célja, hogy elősegítse a fiatalok számára az állampolgársággal járó jogok és kötelezettségek tudatosítását, az együttműködést az uniós fiatalok között, valamint  népszerűsítse a szolidaritás és tolerancia elveit a az európai fiatalok körében. A program tanulmányi látogatás formájában, azon szervezetek képviselőit célozza meg, amelyek Európai Ifjúsági Főváros címet pályáznak meg, valamint ezeket a nyertes pályázatokat valósítják meg.

Kapcsolódók

Kimaradt?