Székely mesefigura miatt történelemhamisítással vádolnak egy szentgyörgyi kiadót

Történelemhamisítással vádolja a román sajtó a sepsiszentgyörgyi T3 kiadót, amiért egy 11 éve használatban lévő negyedikes magyar nyelvű történelem tankönyvben székely zászlót tartó mesefigurával jelölte Románia helyét Európa térképén. A sepsiszentgyörgyi kiadó szerint a térkép az Európai Unió akkori tagállamait mutatja be és az a feladat, hogy a diákok számolják össze az unió tagállamait. Az lett volna történelemhamisítás, ha akkor az EU tagjaként jelölték volna az országot.

Több román sajtótermék, így az Adevărul és a România Liberă lapok és az Antena 3 televízió is a román tanítók egyesületének (AGIRO) elnökét, Viorel Dolhát idézik, aki a T3-nál, illetve egy másik, román nyelvű kiadónál megjelent történelemkönyvvel szemléltette, hogy mennyire felületes az oktatási tárca a tankönyvek engedélyezésénél.

A tanítók egyesületének elnöke közzétette azt a 2005-ből származó „bűnös” térképet is, amelyben az Európai Unió akkori 25 tagállamának mindegyikét az ország zászlajával, Romániát pedig egy székely zászlót tartó mesefigurával jelölte a tankönyv szerzője. Viorel Dolha továbbá sérelmezi, hogy a sepsiszentgyörgyi kiadó történelem-tankönyvében “a román állam pénzén békediktátumként emlegetik Trianont”, és Európa-térképén nem tüntetik fel Románia nemzeti színeit és elnevezését.

Az Antena 3 televízió hétfőn terjedelmes műsort szentelt az ügynek, míg a liberális Adevărul keddi cikkében kifejti: "közpénzen nyomtatott, az oktatási minisztérium által jóváhagyott tankönyvben hamisítják Románia történelmét a székely diákok számára". A jobboldali România Liberă szerint botrányos, hogy „Románia székely zászló alatt jelenik meg az oktatási minisztérium által jóváhagyott tankönyvben".

Tulit: egyetlen módosítást kért a szaktárca

A sepsiszentgyörgyi T3 kiadó vezetője, Tulit Attila szomorúnak tartja, hogy egy rosszindulatú hír rossz hírét kelti a kiadónak és súlyosnak tartja a történelemhamisítás vádját. Rámutatott: az ominózus tankönyv 11 éve jelent meg, és az akkor érvényes tanterv volt az alapja. Magyarázata szerint az oktatási tárca által 2005-ben meghirdetett tankönyvpályázaton magyar nyelvű történelem, természetismeret és matematika könyvekkel nyertek. Ezeket helybeli tanárok írták, és a T3 kiadó szerkesztette.

Tulit elmondta: miután megnyerték a pályázatot, korlátozott példányszámban kinyomtatták a könyveket, és véleményezésre országos szórásban elküldték a pedagógusoknak, majd a megfogalmazott módosításokkal együtt az oktatási minisztérium visszaküldte a kiadónak, és az alapján készült el a végleges változat. A sepsiszentgyörgyi kiadó vezetője szerint a negyedikes magyar nyelvű történelem tankönyv kapcsán egyetlen módosítást kért a szaktárca, azt, hogy az első oldalra tegyék be románul a himnusz első három szakaszát. Végül a tankönyv miniszteri jóváhagyással jelent meg.

Tulit Attila szerint a román sajtó által most felkapott térkép az Európai Unió akkori tagállamait mutatja be, és az a feladat, hogy a diákok számolják össze az unió tagállamait. „Tetszik vagy sem a hisztéria keltőknek, Románia, Bulgária és Horvátország akkor még nem volt tagja az Európai Uniónak”, mutatott rá a kiadó vezetője, aki szerint az lett volna történelemhamisítás, ha akkor az unió tagjaként jelölték volna az országot.

Nem lehetett módosítani a tankönyvet

 A T3 kiadó vezetője szerint az a gond, hogy az elmúlt 11 évben nem lehetett módosítani a tankönyvet, mivel az oktatási tárca által 2005-ben jóváhagyott és 2006-ban kiadott tankönyvet a minisztérium jóváhagyása nélkül nem lehet módosítani, azt az eredeti formában kell újranyomtatni.

Tulit Attila szerint gondot jelent, hogy az oktatási tárca 2014-ig nem írt ki újabb tankönyvpályázatokat, így az évek során elsorvadtak a tankönyvműhelyek. A két éve kiírt tankönyvpályázatok is botrányba fulladtak, így 11 éve nem jelentek meg új tankönyvek, mutatott rá.

Kimaradt?