Ponta a magyarellenes PRU-val is koalíciós partnerként számol

Victor Ponta volt miniszterelnök szerint a nacionalista Egységes Románia Párt (PRU) támogatná a vasárnapi parlamenti választások megnyerésére legesélyesebb Szociáldemokrata Párt (PSD) kormányát, amennyiben sikerül átlépnie az ötszázalékos parlamenti küszöböt.

A politikus Naszódon a PSD egy kedd esti kampányrendezvénye után úgy nyilatkozott: azért segíti a PRU-t, mert a pártnak „van bátorsága kimondani azt, amit a szociáldemokraták is gondolnak, csak nem merik kimondani”. A volt kormányfő példaként azt említette: a szociáldemokraták is szeretnék egyedül vezetni az országot, anélkül, hogy abba Brüsszel állandóan beleszóljon, de „nem mernek” beszélni erről. Ponta sajtóértekezletén hozzátette: nem járult hozzá, hogy a PRU az ő népszerűségét felhasználva - plakátjain Pontát miniszterelnöknek javasolva - folytassa választási kampányát, ő mégis segíti a nacionalista pártot.

Ezzel szemben Dacian Ciolos független miniszterelnök elfogadta, hogy a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) miniszterelnök-jelöltje legyen, de „nem segíti a PNL kampányát” - jegyezte meg Ponta.Szerinte egyikükből sem lesz miniszterelnök a vasárnapi választások után. A volt kormányfő azt jósolta, hogy a PSD megszerzi a voksok több mint 40 százalékát, a PNL pedig mélyen 30 százalék alatt teljesít. Szerinte a szociáldemokraták szabadelvű szövetségesükkel, az ALDE-val, és - amennyiben bejut a parlamentbe - a PRU-val közösen fognak „stabil parlamenti többséget” alkotni a bukaresti parlamentben.

A magyarellenességéről elhíresült Bogdan Diaconu, a PRU elnöke 2012-ben a PSD jelöltjeként jutott képviselői mandátumhoz, majd 2014-ben - a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) akkori kormányzati részvétele elleni tiltakozásként - kilépett a PSD-ből, és saját pártot szervezett. A közvélemény-kutatások szerint a választópolgárok 2-3 százaléka szándékozik a PRU-ra szavazni vasárnap, ami - ha beigazolódik - nem elégséges ahhoz, hogy a nacionalista párt parlamenti képviselethez jusson.

Kapcsolódók

Kimaradt?