Victor Ponta népszerűségét kihasználva gyűjt támogatókat a PRU

Egyes szociáldemokrata (PSD) vezetők nehezményezik, hogy a magyarellenes Egységes Románia Párt (PRU) az ő képviselőjelöltjük, Victor Ponta volt kormányfő népszerűségét kihasználva gyűjt aláírásokat a parlamenti választásokon való induláshoz - írta csütörtökön az Adevarul című lap.

Az újság fotókat is közölt arról, hogy Bukarest utcáin a magyarellenességéről elhíresült Bogdan Diaconu képviselő pártjának aktivistái olyan sátrakban gyűjtik a támogatók aláírásait, amelyeken egymás mellett látható Ponta fényképe, a PRU címere, és a "Pontát miniszterelnöknek" felirat.

Codrin Ștefănescu, a PSD főtitkár-helyettese úgy vélte: ez csak Ponta beleegyezésével történhet, pedig szerinte a PRU szavazókat von el a szociáldemokratáktól. "Ponta ezt azzal indokolta, hogy csendben megerősít egy olyan pártot, amely hasznos lehet a PSD-nek a kormányzásban, de más vélemények szerint ezzel nem a párt, hanem saját érdekeit követi" - idézte Ștefănescut az Adevarul.

Șerban Nicolae PSD-szenátor azt üzente a PRU híveinek, hogy Ponta a szociáldemokraták jelöltje, és Pontát ne a PRU-nál, hanem a Gorj megyei képviselőjelöltek között keressék. Másfelől Liviu Dragnea, a PSD elnöke nem látott semmi kivetnivalót abban, hogy "a PSD politikusait más pártok is értékelik", arról pedig, hogy kit javasolnak a szociáldemokraták miniszterelnöknek, csak a választások után hajlandó tárgyalni.

Mivel saját pártjában mellőzöttnek érezte magát, Victor Ponta korábban maga is azt lebegtette, hogy átigazol a PRU-ba, amely pártelnöki tisztséget ajánlott számára, de ez túl nagy kockázattal járt volna. Bár a közvélemény-kutatások szerint Ponta ismét az ország legnépszerűbb politikusa, kérdéses, hogy segítségével a PRU be tudna-e jutni a parlamentbe.

A decemberi választások célegyeneséhez érkezve Ponta látszólag békét kötött a PSD mostani elnökével, Liviu Dragneával, megígérték neki a Gorj megyei képviselői helyet, de semmilyen nyilvános kijelentésével nem határolódott el a népszerűségét kamatoztatni próbáló PRU-tól. Ponta korábban éppenséggel azt fejtegette, hogy szerinte Romániának szüksége van egy "modern, szélsőségektől mentes" nacionalista pártra. A volt miniszterelnök elmondta: ő hozta annak idején Diaconut a PSD-be, és ő kérte meg, hogy távozzon a pártból, amikor "túltolta a magyar ügyet", de továbbra is szívesen segíti ötletekkel.

A magyarellenességéről elhíresült politikus 2012-ben a PSD jelöltjeként jutott mandátumhoz, majd 2014-ben - a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) akkori kormányzati részvétele elleni tiltakozásként - kilépett a PSD-ből, és saját politikai alakulatot szervezett.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?