Victor Ponta: szükség van egy nacionalista pártra

Nem kíván belépni a Bogdan Diaconu vezette Egységes Románia Pártba (PRU) Victor Ponta. A volt kormányfő viszont úgy véli, Romániának szüksége van egy nacionalista politikai alakulatra.

Ponta szerda este a B1Tv-ben cáfolta, hogy otthagyja a Szociáldemokrata Pártot (PSD) és beiratkozik a PRU-ba. Bogdan Diaconuról elmondta, a magyarellenes megnyilvánulásairól ismert politikus neki köszönheti az ismertségét, és szívesen segíti ötletekkel.

„Diaconut én hoztam annak idején a PSD-be, és én kértem meg, hogy távozzon a pártból, amikor túltolta a magyar ügyet. Bogdan azóta nagyon sokat tanult” – nyilatkozta a volt kormányfő. Hozzátette, szerinte Romániának és a PSD-nek is szüksége van egy nacionalista pártra. „Modern, szélsőségektől mentes nacionalista pártra gondolok. Nem vagyunk Le Penék helyzetében, mert nincsenek nálunk migránsok” – magyarázta.

Ponta a B1 hírtelevíziónak adott interjújában azt állította: szeretne a PSD-ben maradni, ha van ott számára hely. A labdarúgásból vett hasonlattal élve megjegyezte: ha az új edzőnek nincs rá szüksége, "talán kölcsönadja egy másik csapatnak". Ponta azonban hozzátette: nem beszélt a PRU-ról Liviu Dragneával, a PSD mostani elnökével. Azt is leszögezte, nem akar visszatérni a PSD vezetőségébe, amíg le nem zárul bírósági ügye - elemelte ki a volt PSD-elnök ex-kormányfő nyilatkozatából az Agerpres hírügynökség.

Mint ismert, a Bogdan Diaconu bejelentette, hogy a PRU saját frakciót kíván alakítani a csütörtökön kezdődő parlamenti ülésszakban. A politikus frakcióalapítási ambícióit arra alapozza, hogy az utóbbi héten tucatnyi parlamenti képviselő igazolt át a pártjába.

Az Adevarul hírportál szerint olyan, bűnvádi eljárás alatt álló politikusok próbálnak így újabb mandátumhoz jutni az év végi parlamenti választásokon, akiknek korábbi pártjuk nem biztosított befutó helyet jelöltlistáin.

Kapcsolódók

Kimaradt?