Részleteket tudtunk meg a gyergyói testvérpár halálának körülményeiről

A hivatalos kórbonctani jelentés még nem készült el, de szinte biztos, hogy a Fogarasi-havasokban eltűnt gyergyószentmiklósi testvérpár esés okozta fejsérülések miatt vesztette életét – tudtuk meg a férfiakat felkutató egyik hegyimentő-csapat vezetőjétől. Thomas Bross elmondta, mindkét hegymászónál személyi iratokat is találtak.

Mint korábban írtuk, az egyik hegymászót – Bodó Árpádot – szombaton találták meg a Moldoveanu-csúcs felé vezető egyik útvonal Fereastră Mică nevű részén. Bodó Gábor holttestére egy nappal később, vasárnap délelőtt talált rá a hegyimentőkból és hegyi csendőrökről álló csapat, mintegy 80 méterre a testvérétől – tájékoztatta a Maszolt Thomas Bross. Mindkét férfit betemette a hó, keresőszondával találták meg őket.

A Bodó testvéreket vasárnap hozták le a hegyről, haláluk pontos okát a fogarasi törvényszéki orvostani intézet fogja megállapítani. A jelentés még nem készült el, de Thomas Bross szerint szinte biztos, hogy megcsúsztak, leestek, és beütötték a fejüket a sziklákba, így veszítették el életüket.

„A baleset szombat délután történhetett. Az nem világos, hogy előtte megmászták-e a Moldoveanu-csúcsot, vagy a csúcstámadásból fordultak vissza, mert hóviharossá változott az idő. Tény, hogy a rendkívül meredek Fereastră Micát szombaton jégréteg borította. Hiába volt a bakancsukon hágóvas, megcsúsztak, és több tucat métert gurulhattak a sziklás, jeges szirten. Mindkét férfi fején csúnya ütésnyomokat láttam” – számolt be a hegyimentő.

Thomas Bross elmondta, mindkét testvérnél voltak személyi iratok, amelyek azt igazolják, hogy a gyergyószentmiklósi testvérpárról van szó.

A 34, illetve 37 éves gyergyószentmiklósi férfi november 12-én indult el megmászni a Fogarasi-havasok és egyben Románia legmagasabb csúcsát, a 2544 méter magas Moldoveanut. Egy napra vittek élelmet magukkal. A Fogarasi-havasokban azonban a múlt hét végén hóvihar dúlt, és helyenként egyméteres hó hullott. A mentőket a családjuk riasztotta, miután nem sikerült felvenni velük a kapcsolatot. Autójukat múlt hétfőn találták meg a Brassó megyei Felsőszombatfalva közelében, a Fogarasi-havasok lábánál. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?