A hegyimentő szolgálat feladta a gyergyói testvérpár keresését

Az Argeș és a Brassó megyei hegyimentő szolgálat is feladta a Fogarasi-havasokban hat napja eltűnt gyergyószentmiklósi testvérpár keresését. A hozzátartozók azonban helikoptert béreltek, és még reménykednek – tudta meg a Maszol.

Az Argeș megyei mentőszolgálat szombattól már nem folytatja a Fogarasi-havasokban hat napja eltűnt gyergyószentmiklósi testvérpár keresését – nyilatkozta péntek este a Maszolnak a szolgálat vezetője. Ion Sănduloiu elmondta, pénteken még egyszer átkutatták helikopterrel a környéket, de nyoma sem volt a székelyföldi férfiaknak, akik szombaton a Moldoveanu-csúcsot indultak megmászni.

„Mi minden tőlünk telhetőt megtettünk. Három napon át két helikopterrel is kerestük őket, de a Fogarasi-havasok Argeș megyei részén biztos nincsenek. Leállunk a kereséssel, annál is inkább, mert lavinaveszély van, én pedig nem kockáztatom a társaim életét” – mondta a hegyimentő.

Ion Sănduloiu beszámolója szerint csütörtök délután az egyik helikopterről nyomokat láttak a hóban. Társai erősködtek, hogy szálljanak le és ellenőrizzék a nyomokat. „Én ezt elleneztem, mert a lavinaveszély miatt ez kockázatos művelet volt. Társaim meggyőztek. Kiderült azonban, hogy állatnyomokat láttunk” – tájékoztatott a szolgálat vezetője.

Feladta a keresést a Brassó megyei hegyimentő szolgálat is. Fogarasi csapatuk vezetője, Tomas Bross péntek este a Maszolnak elmondta, az elmúlt napokban többször is átfésülték a Moldoveanu-csúcs felé tartó útvonalat, benéztek az összes esztenára és menedékhelyre, ahol a gyergyóiak meghúzódhattak. „Több támogatást nem kapunk a keresésünkre, helikoptert sem bocsátanak már a rendelkezésünkre. A lavinaveszély miatt az akcióink amúgy is nagyon kockázatosak” – magyarázta.

Tomas Bross elmondta, a család nem adta fel a keresést, egy magánhelikoptert is béreltek, és néhány brassói hegyimentő „a saját szakállára” segíti őket. „Úgy tudom, ma már nem tudtak felszállni a helikopterrel a nagy köd miatt” – részletezte.

A hegyimentő elmondta, a két gyergyói férfi számára az jelenthette a problémát, hogy szombaton, amikor a Moldoveanu-csúcs megmászására indultak, két napig tartó sűrű havazás kezdődött. Túlélési esélyeikről kijelentette: amíg nem kerülnek elő, addig még van remény. „Kicsi a remény, de nem nulla. Nagy hó volt ugyan a Fogarason, de nagyon hideg nem, és ha jól tudom, volt meleg ruhájuk. Talán ha eljutottak egy erdőbe, ahol meghúzódhattak…Nem tudom” – mondta Tomas Bross.

Kapcsolódók

Kimaradt?