Részleteket tudtunk meg a Fogarasi-havasokban eltűnt gyergyói testvérpárról

Nincs sok remény arra, hogy élve kerüljön elő a Fogarasi-havasokban eltűnt gyergyószentmiklósi testvérpár. Jelenleg három csapat keresi a két magyar férfit – tájékoztatta a Maszolt Fekete Örs, a Hargita megyei hegyimentő szolgálat vezetője.

Mint beszámoltunk róla, a testvérpár szombaton indult el hazulról megmászni a Románia legmagasabb hegycsúcsát, a Moldoveanut. Hozzátartozóik vasárnap estére várták vissza őket, de négy napja semmit nem tudnak róluk. Autójukat hétfőn megtalálták a Brassó megyei Felsőszombatfalva közelében, a Fogarasi-havasok lábánál.

Fekete Őrs elmondta, jelenleg a 34 éves és a 37 éves férfit három hegyimentő csapat is keresi. Megerősítette: helikopter bevetését fontolgatják, mert a nagy hó nagyon nehezíti az akciót. Hozzátette, az idő elteltével az eltűnt személyek túlélési esélyei csökkennek.

„Nemrég beszéltem az egyik Brassó megyei hegyimentő kollégámmal, aki a helyszínen tartózkodik, de ők nem sok reményt fűznek ahhoz, hogy a testvérpár még él. Négy nap fenn a hegyen nagyon hosszú idő. De amíg nincsenek meg, addig remény van” – fogalmazott a Hargita megyei hegyimentő szolgálat vezetője.

Tapasztalatlanok voltak

A Maszolnak egy név nélkül nyilatkozó gyergyószentmiklói hegymászó elmondta: a Moldoveanu-csúcs felé vezető útvonalon, a Viștea Mică nevű csúcs közelében ki van alakítva egy menedékhely hegymászók számára. Oda még nem jutottak fel a hegyimentők, és a hozzátartozók abban reménykednek, hátha a testvérek ott húzták meg magukat. „Ha szerencséjük volt, akkor tán eljutottak arra a menedékhelyre” – mondta Fekete Őrs erről a forgatókönyvről.

Portálunk úgy tudja, a testvérek kezdő hegymászók, egyikük csak egyszer volt téli hegyi túrán, a másikuk egyszer sem. „Gyakorlott hegymászó nem indul neki a Moldoveanu-csúcsnak, ha télen látja, hogy felhők sűrűsödnek a Fogarasi-havasok fölött, hanem lemenekül onnan. A múlt hétvégén a hegyimentők figyelmeztették is az embereket, hogy nem próbálkozzanak mászással” – mondta a név nélkül nyilatkozó gyergyószentmiklósi alpinista.

Az egyik férfi két gyermek, a másik három gyermek édesapja.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?