November harmadika óta ingyen dolgoznak a nők

November harmadika az Egyenlő Díjazás Európai Napja, s mivel az Európai Unióban a nők és férfiak bére közötti különbség 16,7 százalékos, csütörtök óta „ingyen” dolgoznak a nők.

Románia a maga 4,5 százalékos bérkülönbségével Szlovéniával (2,5%) és Lengyelországgal (6,4%) együtt azok közé az uniós tagállamok közé tartozik, ahol alacsony a bérkülönbség. Ez Észtországban (30%) a legnagyobb, majd Ausztria (23,4%) és Németország (22,4%) következik, de Magyarországon is 20,1 százalékos a különbség a férfiak és a nők bére között - ismertette az adatokat pénteken Nagyváradon Biró Rozália RMDSZ-es szenátor.

A különbég ugyanakkor rendkívül lassan, de csökken - mondta Biró Rozália. Az Európai Bizottság Timmermans alelnöke, valamint Thyssen és Jourová biztosok nyilatkozatából kiderül, hogy ha a jelenlegi ritmus folytatódik, 2086-ra tűnhet el a férfiak és nők bérezése közötti különbség. Az okok között szerepel az, hogy azok a területek, amelyeken hagyományosan több nő dolgozik – például oktatás, kultúra, egészségügy – alulfizetettek, ezért a nőknek nyitniuk kéne például az IT szektor felé - mondta a szenátor. Az sem mellékes, hogy az olyan feladatok, mint például a gyermeknevelés, idős hozzátartozók gondozása és a háztartásvezetés semmilyen anyagi ellenszolgáltatással nem jár, és a nyugdíjban sem jelenik meg, ami oda vezethet, hogy a 65 év fölötti nők körben nőhet az elszegényedés aránya. Egy 2012-es adat szerint az EU-ban a 65 év fölötti nők 21,7%-a, míg a férfiak 16,3%-a élt szegénységben.

Mit lehet tenni?

Biró Rozália szerint ki kell terjeszteni a flexibilis munkaidőt, növelni az otthon elvégezhető feladatok részaranyát (a számítógépen végzett munka zöme otthon is elvégezhető), a nőknek több vezetői és döntéshozói tisztséget kellene elvállalniuk, hiszen a  képzettségük és a képességeik megvannak hozzá, és meg kellene osztani az otthoni feladatokat a férfi családtagokkal is. 

Az RMDSZ Bihar megyei nőszervezete Építsünk idősbarát közösséget! címmel októberben civil szervezetek bevonásával különféle programokat szervezett a szépkorúak számára, több mint 8200 emberhez jutottak el így. Többek között kórustalálkozó, orvosi vizsgálatok, az idősek köszöntése, egy 2017-es naptárral ellátott szórólapok kiosztása, telefonos köszöntések szerepeltek a programban. Biró Rozália elmondta, hogy rengeteg hasznos javaslatot kaptak az idősektől – nyugdíjas pedagógusok például szívesen részt vennének az after school programban –, és úgy véli, hiba az, ha hagyjuk, hogy az évtizedek során felhalmozott szakmai és egyéb tapasztalatok úgymond kárba vesszenek, hiszen az idős emberek közül sokan élnének aktív életet nyugdíjaztatásuk után is.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?