FRISSÍTVE: Dacian Cioloș a PNL kormányfőjelöltje

FRISSÍTVE: a Nemzeti Liberális Párt (PNL) Országos Politikai Bürója hétfőn délután ellenszavazat nélkül elfogadta az alakulat elnökének, Alina Gorghiunak azt a javaslatát, hogy Dacian Cioloş legyen a PNL kormányfőjelöltje. 

„Ma fogom előterjeszteni ezt a javaslatomat, amelyről szavazással döntenek majd a kollégák. Az eljárást azonban nem lehet lezárni most, mert a párt statútuma szerint az Országos Tanácsnak is jóvá kell hagynia az Országos Politikai Büró döntését" - jelentette be Alina Gorghiu a PNL vezető testületének ülését megelőzően. A pártelnök hozzátette, a párt alapszabálya nem tiltja, hogy olyan személyt jelöljön az alakulat a miniszterelnöki tisztségre, aki nem tagja a pártnak. 

Gorghiu ugyanakkor elmondta, nem tárgyalt még Dacian Cioloşsal arról, hogy utóbbi jelen lesz-e a liberálisok november 5-ére tervezett politikai tüntetésén, de nem zárja ki a részvételét.

Mint korábban írtuk, a technokrata miniszterelnököt a PNL-hez közel álló Klaus Johannis államfő bíztatta politikai elköteleződésre. Johannis bevallotta: szívesen adna újabb kormányalakítási megbízást Ciolosnak, hogy "megkezdett projektjeit" folytathassa, de a választások után már nem alakulhat szakértői kabinet, a kormány politikájáért a parlamenti többségnek kell felelősséget vállalnia. 

A választások megnyerésére legesélyesebbnek tartott Szociáldemokrata Párt (PSD) élesen bírálta Ciolos és Johannis „beavatkozását” a választási kampányba. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) úgy értékelte: Ciolos jó miniszterelnök lehetne, amennyiben politikai támogatással kerül egy politikai kormány élére.

Ciolos kormányfői jelöltségét a szintén jobboldali programmal kampányoló, újonnan alakult Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) is támogatja. A decemberi választások meglepetésének ígérkező, tíz százalék körüli támogatottságra taksált USR múlt héten bejelentette: kiegészítő javaslatokat küld Ciolosnak a Románia 100 platformhoz, a szakértői kormány több miniszterének pedig befutó helyeket ajánl fel jelöltlistáin.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?