Kovács Péter: Cioloș elképzeléséből kimaradtak a nemzeti kisebbségek

Dacian Cioloș miniszterelnök „Románia 100 platform” nevű programdokumentumának van egy óriási hiányossága, azonban megjelenik több olyan elem is, ami támogatható – közölte szerdai Facebookos bejegyzésében Kovács Péter. Az RMDSZ ügyvezető elnöke azt is kifejtette, hogy Cioloș jó miniszterelnök lehetne egy politikai kormány élén.

Kovács Péter azt rója fel a miniszterelnöknek, hogy programdokumentumából kimaradnak a nemzeti kisebbségek, „egy tőmondatnyi gondolat sincs benne arról a mintegy 10 százaléknyi román állampolgárról, aki valamelyik őshonos nemzeti kisebbséghez tartozónak vallotta magát”.

„Ez számomra azt igazolja vissza, hogy nagyon messze vagyunk attól, hogy valamelyik román párt, a kormány, vagy akár valamelyik haladó gondolkodású román politikus "magától" prioritásai közé sorolja a kisebbségeket. Szükség van az etnikai képviseletre, szükség van az RMDSZ-re” – fejtegeti az ügyvezető elnök.

Az RMDSZ-es politikus ugyanakkor felsorolja azokat az elemeket, amelyeket az RMDSZ is prioritásként hirdetett meg a következő választási ciklusra. Ilyen a képviselet felfrissítése – az RMDSZ által bejutónak tekinthető helyre rangsorolt jelöltek fele új. Másik cél a korrupció visszaszorítása, a szövetség az önkormányzati és a parlamenti választásokon is alkalmazta azt az íratlan szabályt, hogy korrupció miatt véglegesen elítélt politikust nem jelölnek – fejtegeti Kovács Péter.

Az RMDSZ és Ciolos közös pontjai között szerepel az oktatás kérdéskörének kiemelt kezelése. „Mi azt mondjuk, hogy tehermentesíteni kell gyerekeinket, az iskolák felújításának a végére kell jutni, a szakiskolák számát és színvonalát növelni kell, a fiatal pedagógusok méltánytalanul alacsony jövedelmének ügyét meg kell oldani” – írja Kovács. A politikus szerint a szegénység visszaszorítása is közös cél, az RMDSZ szerint csökkenteni kell a családi jövedelemadót a gyerekek száma függvényében, adókedvezménnyel kell támogatni a fiatal vállalkozókat, és a családi gazdaságokat, kétezer lejre kell emelni a minimálbért és értékálló nyugdíjakat kell biztosítani.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?