Blogdíler: így lett Sági Evelinből Aviana Rahl

Egy kezdet sem könnyű, ugyanígy van ez akkor is, ha valaki YouTube-on kezdi el saját brandjét felépíteni – hangzott el a Blogdíler legutóbbi találkozóján, amelynek meghívottja Sági Evelin, az online platformokon Aviana Rahl néven ismert életstílus videóblogger volt. Tamás Endre, Apáczai Csere János Elméleti Líceumos diák moderálásával kaptunk ízelítőt a vlogger mindennapjaiból, szemléletmódjából, terveiből.

Sági Evelin 2011-ben blogírással kezdett, egy évre rá áttért a videóblogra. Ekkor ez még csak a szórakozásról szólt, nem szolgáltatott rendszeresen tartalmakat. Látta, hogy kezdenek sokan érdeklődni a videói iránt, ennek hatására pedig kezdte komolyabban venni a dolgot. „Kósza ötletből született az egész” – fogalmazott Sági Evelin. Felidézte: a technikai részletekben – videózás, vágás – a kezdetekben nagyon sok külső segítséget kapott ismerőseitől, barátaitól, de ma már szinte csukott szemmel teljesíti ezeket.

Kőkemény munka

Amikor a blogról vlogra váltott, már rendelkezett egy viszonylag állandó olvasóbázissal. Így ez abban segített, hogy a YouTube-csatorna elindításakor könnyen meglett az első 100 feliratkozó, viszont hangsúlyozta, hogy minden más az ő érdeme. A kitartó, kőkemény munkájának köszöni azt a közel nyolcvanezer feliratkozót, amit ma számolunk az AvianaRahl csatornán.

Kreatív arcfestésből életstílus videóblog

Sági Evelin karrierje elején a videókban jellemzően valamilyen kreatív sminkkészítést, arcfestést mutatott be, ma életstílus vloggerként határozza meg magát. „A témák helyett én kezdek előtérbe kerülni a videókban” – indokolta. Számára a személyiség nagyon is fontos, például a mások teljesen profi tartalmaiból, hibátlanul megszerkesztett videóiból gyakran a saját hozzáadott értéket, véleményt hiányolja.

Az agyam 0–24-ben az AvianaRahl csatornán jár” – vázolta fel a vlogger a mindennapjait. Egy videó létrehozása körülbelül öt óráját veszi igénybe. Fontosak számára a közösségi médiában kapott visszajelzések, lehetőségei szerint ezekre személyesen próbál reagálni. Mindig muszáj valamit kitalálni, hiszen a célközönség várja az újabb és újabb videókat, Sági Evelin nem szünetel, folyamatosan keresi az inspirációt.

Fiúk is követik a csatornát

Ismertette a követői bázisát: 85 százaléknyi lány, a fennmaradó 15 százalék pedig fiú fogyasztja a tartalmait. A fiúktól érkező kérdések jellemzően nem a lányokat érintő sminkeléssel kapcsolatosak, hanem például a karikás szem eltüntetésének módszereire kíváncsiak. Arra magunktól következtethettünk, hogy kik alkothatják AvianaRahl kolozsvári követőit: a beszélgetésen túlnyomórészt tinédzser, fiatal lányok vettek részt.

Ügynökséggel dolgozik

A YouTube-videók esetében visszatérő téma a szponzorizált tartalmak megjelentetése, Sági Evelin videóiban is gyakran találkozunk konkrét termékekkel. Ezek az egyeztetések ma már egy budapesti ügynökség kezében vannak, hiszen bevallotta: nem tudja reálisan felmérni azt, hogy bizonyos cégeknek ő mennyit ér. Ilyen szempontból igényli a segítséget, de személyes megkeresések még mindig előfordulnak. Hozzátette: az ügynökséghez való csatlakozás egy bizonyos követői számot feltételez.

Szenvedélyből vlogolni

A vlogolásban gondolkodók számára azt tanácsolta, hogy mindenek előtt találják meg azt a témát, amelyről egyedi gondolataik vannak, valamint ne várjanak a tökéletes időzítésre, hanem bátran kezdjenek bele az alkotásba. Az elején fel kell vállalni a hibákat és bízni kell a fejlődésben. Szerinte mások követése elhagyhatatlan: „ha vlogolni akarsz, muszáj követned másokat, függője kell legyél az adott témának” – mondta el. Ugyanakkor az indíték is fontos, a néző ezt megérzi a videóból: szenvedélyből kell vlogolni, nem az anyagi megélhetésért.

Sági Evelin továbbá megindokolta a névválasztást: különlegesebbet akart, mint a saját nevén futni, a vlog beindításakor éppen aktuálisan olvasott fantasy könyvből jött a Rahl, az Aviana név pedig egy véletlenszerű újságcikkben nyerte el a tetszését.  

Jövőbeni terveiről elárulta: Ne legyen tabu címen új sorozatot indít Szilvaleszilvuple vloggerrel együtt, amelyben elsősorban a fiatalokat érintő, tabuként kezelt témákat akarják őszintén, nyíltan megvitatni.

A Blogdíler előadássorozat az Igen, tessék! szervezésében jött létre azzal a céllal, hogy a blogok és vlogok iránt érdeklődők személyesen találkozhassanak a profikkal, tanulhassanak tapasztalataikból. A Blogdíler a K+ program része, amelyet a PONT Csoport a budapesti Új Nemzedék Központtal és a kolozsvári Magyar Ifjúsági Központtal partnerségben koordinál. A program az Emberi Erőforrások Minisztériumától a Nemzeti Tehetségprogram révén részesült támogatásban.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?