Munka, őszinteség, minőségi tartalom – vloggertitkok Magyarósi Csabától

Magyarósi Csaba ugyanolyan felszabadult és közvetlen civilként is, mint a képernyőn – ezt bizonyította az a közönségtalálkozó, amely az Igen tessék! által, a K plusz program keretében szervezett Blogdíler című kezdeményezés első mozzanata volt. Az Appleblog szerzőjétől Tamás Endre, az Apáczai Csere János Elméleti Líceum diákja kérdezett.

Apple, egy örök szerelem

Magyarósi Csaba Győrben született, neve számos projekt mögött szerepel: több mint hetvenötezer feliratkozóval rendelkező YouTube-csatorna arca, az Appleblog – Almalé és Kung Fu alapítója, szerzője, Discovery Channel-sorozat gyártója és szereplője, rászoruló gyermekek étkeztetésével foglalkozó jótékonysági akció kezdeményezője, emellett több cég tulajdonosa, de az index.hu újságírójaként is dolgozott már.

A felsoroltak közül Magyarósi Csabát az Appleblog bloggereként és vloggereként ismerik a legtöbben. A videózással 2006-ban próbálkozott először, amikor egy étteremben teljesen spontánul rögzített felvételt a barátaival. 2016-ra ebből rentábilis szakma épült ki számára, az Appleblog rendszeresen reagál az Apple világmárka technológiai újításaira, videóban és szöveges formában egyaránt.

Elárulta, hogyan kezdődött az Apple termékek iránti szerelme: kettejük találkozása Párizsban történt a kilencvenes évek közepén, amikor egy „almás” számítógépet látott a nagynénije lakásában. A készülék egy pillanat alatt megtetszett neki, majd a kétezres évek elején – amikor még csak az iPod lehetett a piacon – megerősödött benne ez az érzés.

Ekkor már a magyarországi Index hírportálnál dolgozott, és folyamatosan próbált megjelentetni egy-egy saját írást az Apple termékcsaládról, viszont rajta kívül a szerkesztőségben senki nem érezte ígéretesnek a kaliforniai bázisú céget. Végül független utakat kezdett el járni, egy barátjával megalapította az Appleblogot. Mindmáig korszakalkotónak gondolja az Apple világcéget: „Felsőkategóriás termékeket gyárt, az egész okostelefon-piac arra épít, amit az Apple bevezetett az első pár iPhone esetében” – fogalmazott.

Legfontosabb az őszinteség

A jó vloggerek titka Magyarósi szerint az unalmas közhelyek elkerülésében rejlik: a kamera előtt nem lehet szerepet játszani, mivel előbb-utóbb a néző számára kiderül, hogy álarc. Kisebb trükköket át lehet venni másoktól (például a magyarországi vloggerek körében is elterjedt feszes, pörgős vágás az amerikaiaktól származik), de nem szabad megtervezni azt, amilyennek az illető személy látszani akar, magából kell közvetítenie, őszintén.

Mint kiderült, sok tanulással jár a vloggeré válás, a kamera és a vágás technikája mellett meg kell tanulni örömmel beszélni a kamerának, leküzdeni a feszengést.

Magyarósi felhívta a figyelmet a nézettségi mutatók és a maradandó, minőségi tartalmak közötti különbségre: úgy véli, a mémszerű online videók bár óriási nézettséget generálnak, gyorsan lecsengenek, míg a maradandóság a minőségi, átgondolt tartalmakban rejlik. Ezek azok a bejegyzések, videók, amelyeket a cégek is támogatni akarnak.

A YouTube szponzorizált tartalmairól a vlogger elmondta, ebben az esetben is az őszinteség a legfontosabb, minden tartalomgyártó felelősséggel tartozik nézői iránt, nem szabad őket átverni, a reklám jellegű tartalmakat egyértelműen jelezni kell. Erre a legmegszokottabb módszer, hogy a cég logóját valahol elrejtik a videóban, de Magyarósi tapasztalata azt mutatja, ha ennél kreatívabban hozzák létre a reklámblokkokat, a néző számára szerethető és befogadható lesz.

A közönségből érkező kérdésre Magyarósi kifejtette videóinak spontaneitását vagy tudatosságát: jellemzően mindegyik tartalomnak meghatározza az ívét, vázlatot készít, de ezen belül van olyan videó, amelyik megköveteli az előre kigondolt és megfogalmazott üzenetet (például A net izéi című sorozat esetében igyekszik mindig valamilyen tanulságot beépíteni), más videó pedig a spontaneitástól működik (például az utazós videók).

Televíziós tevékenysége 2008-ban indult, a ma Xtractor néven futó Discovery-sorozatot Magyarósiék hárman gyártják, ami szerinte azt bizonyítja, ha valami működik, akkor kis csapattal is lebonyolítható egy hasonló kaliberű televíziós sorozat.

Szociális kampányt indított

Magyarósi Csaba szerint felelősséggel jár az ismertség, ez az egyik oka annak a jótékonysági kezdeményezésének, amelyik a gyermekéhezés felszámolását célozza meg Magyarországon. A Város Hőse című projekt anyagi támogatás fejében az adományozóknak kedvezményeket biztosít különböző budapesti éttermekben, így arra is van esély, hogy a havi befizetett pénz teljesen megtérül.

A koncepció Magyarósi fejéből pattant ki, az Egy nap a városban című élményblog hatására, hiszen rádöbbent arra, hogy miközben ők az említett blog adásaiban arról beszélnek, hogy különböző városokban hol lehet finomakat enni, addig Magyarországon nagyon sok gyermek naponta éhezik. A Gyermekétkeztetési Alapítvánnyal együtt létrehozott projekt ma már több mint egymillió forint értékben nyújtott élelmet a rászoruló gyermekeknek.

Ami Magyarósi Csaba és platformjainak marketingeszközeit illeti, elmondása szerint ezeket nem feltétlenül a tudatosság jellemzi, a konkurenciát is ritkán figyeli azért, hogy másnak a stílusa ne befolyásolja őt. Ennek ellenére elismeri és szereti más vlogger munkáját is, Zsíros László Róbertet, Szirmai Gergelyt, illetve JustVidman-t említette pozitív példaként.

A meghívott elmondta, szereti, amivel foglalkozik, a vlog műfajának múlandóságától olyannyira nem tart, abban reménykedik, ha a televízió képernyőjén működnek az ötvenes korosztályú műsorvezetők, akkor az online platformon is helyük lesz a jövőben. 

Magyarósi Csaba jogásznak készült, újságíróvá vált, az Indexnél kezdte újságírói munkáját, de többszöri érdekkonfliktus miatt önállósodott és elkezdett komolyabban foglalkozni az Applebloggal.

A Blogdíler program célja, hogy személyes találkozást tegyen lehetővé a bloggerek, vloggerek és a kolozsvári közönség között, esélyt adva arra is, hogy az ebben a pályában gondolkodó fiatalok konzultálni tudjanak a profikkal. A szervezők decemberig szerveznek találkozókat.

Kapcsolódók

Kimaradt?