„Lopott, csalt, hazudott” a Facebook a videómegosztással

Miután a Facebook azt állította, hogy több videót tekintenek meg a felületén, mint a YouTube-n, egy vlogger azzal vádolja őket, hogy tisztességtelenül járnak el, előnyben részesítik a közösségi oldalra feltöltött felvételeket.

A vlogger szerint a Facebook "lopott, hazudott és csalt", hogy ezen eredményeket fel tudja mutatni. Csalnak, mert előnyben részesítik a közösségi oldalra feltöltött felvételeket, mint az ott csak megosztott, egyéb videomegosztókról, például a YouTube-ról származó tartalmakat.

Hazudnak ugyanakkor, állítja a vlogger, mert az idővonalon megjelenő videók automatikusan elindulnak, a nézettségbe pedig ez is beleszámít, ha három másodperc alatt nem állítjuk meg a képsort.

A Facebook lop is a vlogger szerint, mert nem védi meg a tartalomgyártókat: 2015 első negyedévében az ezer legnépszerűbb videóból 725 egy újratöltött felvétel volt, azaz az eredeti felvételt egy felhasználó leszedte, és ismételten feltöltötte. Míg a YouTube-n a tartalom tulajdonosa pénzhez jut az újrafeltöltött anyagok után is, a Facebookon nem – írja az Origo.

Válaszol a Facebook

Matt Pakes, a Facebook egy középvezetője a vádakra elmondta, valóban előnyben részesítik a saját felületre töltött felvételeket, de csak mert az automatikus lejátszás előnyösebb a felhasználóknak. Véleménye szerint három másodperc múlva azért kerül be a nézettségi statisztikába a videó, mert ennyi idő eltelte a facebookozó érdeklődését jelzi vissza.

Pakes szerint ugyanakkor az Audible Magic nevű tartalomfelismerő rendszerük feladata éppen az, hogy kiszűrje, ha szerzői jogot akar sérteni egy felhasználó, és megakadályozza, hogy lopott tartalmat töltsön fel.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?