Megjelenhet a terrorgomb a Facebookon

Világszerte változást hozhat a közösségi oldalakra az amerikai hírszerzési törvény reformja. Ha megszavazzák, a közösségi oldalakon feltűnhetnek a terrorveszélyt jelző gombok.

Az amerikai szenátus Biztonsági Bizottsága nemrég hagyta jóvá a 2015–2016-ra vonatkozó Hírszerzési törvényt, aminek van egy érdekes passzusa. A hírek szerint a törvényhozók szeretnék elérni, hogy a közösségi oldalak az eddigieknél jóval tevékenyebben vegyenek részt a terrorizmus elleni harcban. A bizottság elnöke Richard Burr és az alelnök Dianne Feinstein bejelentése szerint például a Facebooknak, a YouTube-nak és a Twitternek is a legfőbb ügyész felé kellene jelenteniük, ha a terrorizmusra utaló jelekkel találkoznának.

A bizottság 15-0 arányban megszavazta a tervezetet, de azt még a teljes szenátusnak is jóvá kell hagnyia. Egy meg nem nevezett forrás korábban a The Washington Postnak úgy nyilatkozott, a törvény csupán azt erősíti meg, amit a közösségi oldalak már egyébként is megtesznek: a felhasználók posztjainak monitorozását. Hogy ez utóbbi alatt pontosan mit kell érteni, az egyelőre még nem tisztázott. A lap egy másik forrása viszont azt mondta, ha a törvényt megszavazzák, az a telefontársaságokra már egyébként is vonatkozó szabályozást terjeszti ki a közösségi oldalakra.

Hogy pontosan hogyan fogják ezt a fajta megfigyelést kivitelezni, egyelőre nem tudni, de nagy a valószínűsége annak, hogy a Facebook és Twitter a felhasználók segítségét kéri. Ez minden bizonnyal azt jelenti, hogy a terrorgyanús bejegyzéssel találkozó felhasználók egy erre szolgáló gomb segítségével jelezhetnek az üzemeltetőknek - írja a hvg.hu.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?