A Fehér bot napját ünnepelték a szatmárnémeti látássérültek

A Látássérültek Nemzetközi Világnapját, azaz a Fehér bot napját ünnepelték szombaton Szatmárnémetiben. A Romániai Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének szatmárnémeti fiókszervezete minden évben csatlakozik a nemzetközi világnap célkitűzéseihez. A szövetség tagjai szeretnék felhívni mindenki figyelmét a látássérültek mindennapi nehézségeire, gondjaira és arra, hogy a társadalom segítőkészebb és elfogadóbb legyen velük szemben.

A tolerancia jegyében, kedélyes hangulatú rendezvényen vehettek részt a szatmárnémeti látássérültek október 15-én a Fehér bot napja alkalmából. Vetélkedők és bohózatok sora várta a látogatókat, a vakok és gyengénlátók szövetségének szatmári székhelyén. A tagok már a kezdés előtti órákban izgatottan készültek az általános műveltségi vetélkedőre, amelynek persze tétje is volt, hiszen a dobogósok értékes nyereményekben részesültek.

A feszült és kiélezett versengést az egyesület színjátszó csoportjának fellépése oldotta, rövid humoros jeleneteket adtak elő, amelyekből a szatíra, a fogyatékosságuk kifigurázása sem hiányozott. Főleg a vak és egy siket párbeszédét megjelenítő etűdben csapott nem várt magaslatokba az önirónia.

Lehalkították a jelzőlámpa hangjelzését, mert zavarta az ott lakókat

Bár a kétnyelvű rendezvényen a derű és a jókedv uralkodott, a látássérültek hétköznapjait mégis számos városi infrastrukturális tényező beárnyékolja – mondta a Maszolnak Ioan-Sorin Podină, a vakok és gyengénlátók szatmári fiókjának vezetője.

„Civilszervezetként, érdekvédelmi szervezetként az egyesület megalakulása óta azon munkálkodunk, hogy megkönnyítsük a látássérültek mindennapi életét. Idén lesz pontosan hatvan éve annak, hogy az országos szövetség elkezdte a tevékenységét, továbbá 25 éve annak, hogy Szatmárnémetiben is létrejött. A mai napig még mindig megoldatlan probléma a vakok és látássérültek akadálymentes közlekedése. Kevés az olyan jelzőlámpa, amelyen működik a hangjelzés, volt olyan eset, hogy teljesen megszüntették, mert zavarta a lakókat a zöldnél való pityegés. Nagy hiányosság a városban a taktilis járdaburkolat, amely jelezné, hogy a látássérült elért egy átjáróig.” — mondta Podină, aki 17 éve tölti be a szövetség fiókszervezetének elnöki tisztségét.

A hiányosságok közé tartozik többek között az is, hogy az egyesület székhelyén kívül nincs más hely, ahol a látássérültek találkozhatnának, illetve szocializálódhatnának. A legközelebbi kifejezetten látássérülteknek létrehozott oktatási intézmény Kolozsváron vagy Aradon található. Alin Moldovan, az egyesület egyik fiatal tagja is azért választotta a Kolozsvári Látássérültek Speciális Iskoláját, mert ott nagy közösségben tovább fejlesztheti magát.

„Szatmárnémetiben is nagy szükség lenne egy ilyen speciálisan látássérülteknek létrehozott líceumra, ahol a fiatalok tanulhatnak és akár a Braille-írást is elsajátithatják” – mondta a 15 éves kamasz, aki minden látássérültet arra bíztat, hogy legyen boldog és ne szomorodjon el a fogyatékossága miatt, mert a 21. században tucatnyi lehetőség áll a gyengénlátók előtt is. Írhatnak, olvashatnak, és különféle képernyőfelolvasó program segítségével, használhatják a számítógép valamint az internet adta lehetőségeket is.

Az emberek meglepődnek a fehér bot láttán

Nagy Anna Dóra, a szombati rendezvény egyik énekes fellépője szerint Szatmár megyében kevés látássérült használja a fehér botot, ezért sokszor azt tapasztalja, hogy az embereket meglepi, ha valakit fehér bottal látnak.

„Nagyon sok ember nem veszi figyelembe, hogy segítségre lenne szükségünk, még akkor sem, ha látják, hogy ott van a fehér bot a kezünkben. Sok a rossz hozzáállású ember, viszont nagyon sok pozitív példával is találkozunk a mindennapokban. Vannak akik csak úgy váratlanul odajönnek és segítenek átkelni az úton, pedig biztos, hogy lehetne jobb dolguk is” – mondta a 28 éves lány, aki a saját közösségét a Nagykárolyi Down Alapítványnál találta meg, a látássérültek egyesülete mellett.

Ő az egyetlen látássérült az alapítványnál, de környékbeliként ettől függetlenül napi rendszerességgel jár a foglalkozásaikra, ahol az egyik kedvenc tevékenysége a szőnyegfonás, amelyet Ági néninek ezúton is köszön.

Szatmár megyében több mint 2500 látássérült személy él, a Fehér bot napi ünnepséggel a Romániai Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének szatmárnémeti fiókszervezete továbbra is arra törekszik, hogy elfogathatóbb körülményeket teremtsen számukra, valamit egy olyan közösségi teret hozzon létre, ahol ezek az emberek nem érzik magukat társadalmilag kirekesztettnek és abban bíznak, hogy a jövőben mások is sokkal elfogadóbbak, segítőkészebbek és toleránsabbak lesznek a vakokkal, gyengénlátókkal szemben.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?