Csíkszeredában is tapintható a Láthatatlan Székelyföld

A csíkszeredai Kájoni János megyei könyvtárba érkezett a látássérülteknek szóló, Székelyföld épített örökségét bemutató kiállítás. A Láthatatlan Székelyföld című tárlaton az Erdélyi Utakon Egyesület maketteken mutatja be a régió legfontosabb épületeit, és október 30-ig lehet megtekinteni.

A több helyszínen eddig kiállított tárlatait fogja egybe a csíkszeredai megyei könyvtárban most megtekinthető Láthatatlan Székelyföld kiállításán a helyi Erdélyi Utakon Egyesület. A közel két éve indult projekten eddig a Székelyföld székeinek épített örökségét készítették el maketten a részvevő iskolák: a sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor líceum végzősei, vagy a csíkszeredai Nagy István művészeti líceum és a székelyudvarhelyi Palló István líceum diákjai.

A megyei könyvtárban helyet kapó tárlat, elhelyezése miatt, mintha egy egészen más dimenzióba vinné a látogatót - lévén, hogy ott jártunkkor hipermodern lifttel jutottunk az alagsori kiállítótérbe, kilépéskor pedig azonnal egy faragott székely kapun léptünk be a makettekhez.

A tizenöt, Braille-írással is feliratozott makettet a falon székely személyiségek idézetei és tájfotók kísérik. A ma műemlékként látogatható, többnyire intézményeknek helyet adó épületekhez társult a csíkszeredai kiállításon egy rendkívüli rekonstrukció is: a csíksomlyói gótikus templom makettje, melyet csak festményről ismer az építészettörténet, ám az egyesület György Zoltán építész segítségével rekonstruálta az eredeti épületet. A munkálathoz a somlyói ferencesek hozzájárulásával korabeli, szerzetesi feljegyzéseket is hasznosítottak.

A tárlatanyag egy Szent György-plasztikával is kiegészült, mely mögött román és magyar nyelven olvasható a sárkányölő legendája, továbbá népi házimunka eszközei – köpülő, gyömölcsprés, hurkatöltő, mozsár stb.– is színesíti a székely életmód elemeivel a makett-gyűjteményt.

A tárlatot kíséri az eddigi tárlatsorozatról ismert lefüggönyözött sarok, ahol vaksötétben tapogatódzva lehet a látássérültek érzékelésével kitapintani az oda helyezett makett szögleteit, erkélyeit. Látogatásunkkor nagy kedvvel játsztak a gyerekek a székely szófejtő és a kiállítást kísérő kvíz ötletes fa-tábláin. A tárlat naponta 18 óráig látogatható, november 30-ig.

Kapcsolódók

Kimaradt?