Látássértülteknek nyílik kiállítás Székelyföldön Székelyföldről

Láthatatlan Székelyföld címmel régiónk épített értékeit mutatja be az Erdélyi Utakon Egyesület kiállítássorozata, olyan, speciálisan elkészített makettek segítségével, amelyet letapogatva egy látássérült is el tudja képzelni, meg tudja ismerni az adott épület formáját, alakját, illetve a kivitelezéstől függően az épület stílusjegyeit.

Orbán László, az Erdélyi Utakon Egyesület elnöke, a kiállítássorozat ötletgazdája és szervezője fontosnak tartja lehetőséget adni a látássérülteknek is, hogy megismerjék Székelyföld épített és népművészeti értékeit. „Így be tudom mutatni a nemlátóknak, hogy mi a különbség egy templom és egy kastély között, hogyan néz ki egy kopjafa, letapogathatja és megismerheti a népi hímzést is. Nekünk egyszerű dolgunk van, mert megnézzük, de sajnos ők nem láthatják.”

Tavaly október 15-én, a Fehér bot világnapján nyílt meg a sorozat első kiállítása, a Láthatatlan Csíkszereda, amely a Gyulafehérvári Caritas, valamint Csíkszereda Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala támogatásával, a Nagy István Művészeti Szakközépiskola diákjai által készített makettek segítségével mutatta be a megyeszékhely kiemelkedő épületeit. A siker arra sarkallta Orbán Lászlót, hogy az anyagot kibővítve készítsék el és mutassák be Székelyföld épített örökségét, a történelmi régió határain belül, a székely székek szerint felosztva. Idén júliusban mutatták be a Láthatatlan Gyergyószék című kiállítást a Gyergyószentmiklósi Városi Könyvtárban, augusztus 18-án pedig Székelyudvarhelyen a Láthatatlan Udvarhelyszék címűt.

A következő kiállítást – Láthatatlan Csíkszék címmel – 2014. szeptember 15-én, 18 órakor nyitják meg a Kájoni János Megyei Könyvtár földszintjén. Tulajdonképpen az első csíkszeredai kiállítás anyaga egészül ki két újabb épülettel, az érdeklődők Csíkszék nevezetes, reprezentatív épületeivel, építészeti értékeivel ismerkedhetnek meg.

A látássérültek számára készült projekt a szervezők véleménye szerint az egészséges emberek számára is érdekes lehet. A tervek szerint elkészül majd a háromszéki, és marosszéki épített örökséget bemutató kiállítás is, a kiválasztott épületekből áll össze majd a Székelyföld épített örökségét bemutató teljes kiállítás.

Kimaradt?