Szuperszemüveg segített egy vak anyának meglátni gyermekét

Súlyos látássérültsége ellenére újszülött gyermekét saját szemével láthatta Kathy Beitz: a jogilag vak amerikai anyuka számára mindez egy eSight nevű speciális szemüveggelvált lehetővé.

Az anyuka az Origo beszámolója szerint Stargardt-szindrómában szenved, egy olyan gyógyíthatatlan elváltozásban, ami a látótér közepén vakfoltot hoz létre a retina fényérzékeny sejtjeinek pusztulása következtében. Így csupán a perifériás látás maradhat némileg sértetlen - a betegségben szenvedők elmosódott, meghatározhatatlan formákként érzékelnek mindent és mindenkit. Kathy Beitz az eSight segítségével életében először mégis láthatott: saját újszülött kisfiát nézhette meg. Életében ezidáig kisbabát sem látott még soha. A pillanatokat videón is megörökítették.

https://www.youtube.com/watch?v=e9crPvfcEy4

A vaknak számító anyuka egy különleges lencsékkel is felszerelt headsetet viselt, amelyben egy nagyfelbontású kamera közvetíti a valóságot valós időben egy OLED képernyőre. A kamera a speciális szemüveg orrnyergén van, az OLED-képernyők pedig a szemek előtt. Az eszköz képes közelre, közepesen távolra és messzire is fókuszálni, így lehet vele akár újságot olvasni vagy számítógépezni, de akár a távoli mozivásznat is képes élesen behozni viselője elé.

Az eSight sok esetben, de nem minden esetben nyújthat segítséget: száz százalékos vakság esetében nem használható, viszont egy sor ismert szembetegség esetében igen - a lényeg, hogy legyen meg legalább egy csekély mértékű látás, amely számára az eSight elektronikusan felerősítheti a látottakat.

Egy ilyen szuperszemüveg ára tizenötezer dollár, de a gyártó szerint még ez az ár is méltányos egy olyan helyreállító műtét költségeihez képest, amelynek kimenetele nem is feltétlenül segít a betegen - tízszer ennyiért. A gyártó honlapja szerint a készülék azért drága, mert rendkívül kifinomult és modern alkatrészeket tartalmaz, ráadásul dollármilliókat költöttek a fejlesztésére, amely még folytatódik. Ígéretük szerint a technológiai fejlődéssel párhuzamosan az eSight funkciói is bővülni fognak, a készülék vékonyabb kivitelű és olcsóbb is lesz. Észak-Amerikában jelenleg 140 embernek segít látni az eSight.

Kimaradt?