Johannis: a holokauszt áldozatainak tisztelete az állam alapvető kötelessége

 A holokauszt áldozatainak tisztelete az állam alapvető kötelessége - jelentette ki Klaus Johannis államfő.

'Mindenekfölött ez a normalitás jele, amely azt mutatja, hogy hazánk tanult a múlt hibáiból. Az, hogy Románia tagja a holokauszttal foglalkozó nemzetközi szervezeteknek, mi több, idén átvette a Nemzetközi Holokauszt-emlékezési Szövetség elnökségét, csak megerősíti, hogy jó úton járunk. Ez olyan megvalósítás, ami egyértelműen azt mutatja, hogy Románia elkötelezett az alapvető európai értékek mellett' - hangsúlyozza Klaus Johannis a holokauszt áldozatainak romániai emléknapja alkalmából kiadott üzenetében.

Az üzenetben, amelyet Andrei Muraru elnöki tanácsadó olvasott fel hétfőn a bukaresti holokauszt-emlékműnél, az államfő rámutat: évek óta szokássá vált, hogy októberben az állam kegyelettel emlékezik a múlt század legnagyobb tragédiája, a holokauszt áldozataira.

„A holokauszt áldozatainak romániai emléknapja alkalmából ebben az évben is kegyelettel gondolok azokra, akiket gettókba zártak, géppuskasorozatok áldozatai lettek, odavesztek a halálvonatok vagy a gyűjtőtáborok embertelen körülményei között. Ugyanakkor együttérzésemet fejezem ki a túlélőknek, azoknak, akik elvesztették hozzátartozóikat - férjüket, feleségüket, gyerekeiket, nagyszüleiket -, de volt erejük továbbmenni, anélkül azonban, hogy felejtettek volna" - mondja Johannis. 

Románia idén még egy fontos lépést tett a holokauszt tekintetében azáltal, hogy lerakták a bukaresti zsidó- és holokausztmúzem intézményes alapjait. Johannis szerint a múzeumnak komoly intézménnyé kell válnia, amely igazodási pontot jelent majd az európai holokausztmúzeumok rendszerében. Reményét fejezte ki, hogy a leendő múzeum és az Elie Wiesel Intézet kiterjeszti oktatási tevékenységét nem csak a gyerekek és a fiatalok, hanem a felnőtt lakosság körében is, beleértve a közhivatalnokokat, bírókat, politikusokat, diplomatákat és a rendfenntartó erőket. „Partnereink értékelik ezeket a tevékenységeket, amelyek igazolják, hogy stabil, megbízható társadalom a mienk, amely elfogadja múltját, és ezáltal képes elhárítani a jövőben a szélsőséges, idegengyűlölő, diszkriminatív, rasszista és antiszemita nézeteket” - jelentette ki Johannis. 

Kimaradt?