Johannis: én kezeskedem az alkotmány betartásáért

Klaus Johannis államfő szerdán azt nyilatkozta: nem szegi meg az Alkotmányt, és aki ezt másként látja, annak azt javasolja, hogy néha lapozza fel az ország alaptörvényét. 

Azt mondom nekik, hogy maradjanak nyugodtak. Én nem szegem meg az alkotmányt, én kezeskedem az alkotmány betartásáért, és bármit teszek, azt az alkotmány szabta keretek közé illeszkedve teszem. (...) Ha ők másként látják ezt, javaslom nekik, hogy néha lapozzák fel az alkotmányt, amelyből folyton idéznek' – mondta az államfő.

Klaus Johannis nyilatkozatának előzménye, hogy az államfő múlt héten arra szólította fel Dacian Cioloș miniszterelnököt, hogy – amennyiben a december 11-i parlamenti választások után is folytatni szeretné projektjeit – hozza nyilvánosságra politikai irányultságát. Ezzel a nyilatkozatával kiváltotta Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök haragját, aki pártoskodással vádolta Johannist. Ezt követően az államfő - újságírói kérdésre - leszögezte, semmiféleképpen nem ad kormányalakítási megbízatást jogerősen elítélt politikusoknak (Liviu Dragneát 1 éves felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltek az ún. Referendum-ügyben - szerk. megj.). A PSD-elnök újabb reakciója sem maradt el, Dragnea az alkotmány betartására szólította fel az államfőt. 

Kapcsolódók

Kimaradt?