Friss gyümölcsöt kapnak az óvodások is

Az óvodásokra is kiterjeszti a kormány a friss gyümölcsök fogyasztására ösztönző programot. Az Egészséges gyerekek az óvodában nevet viselő program a szegénység visszaszorítását célzó intézkedéscsomag keretében valósul meg, és a 2016 - 2017-es tanévtől kezdve ültetik gyakorlatba. 

Eddig csak az állami iskolák és az akkreditált magániskolák tanulói voltak az intézkedés haszonélvezői, nulladiktól nyolcadik osztályig. 

A kabinet szerdai, sürgősségi rendelettel elfogadott döntése értelmében a friss gyümölcs fogyasztását célzó programot még a 2016 - 2017-os tanévtől kezdődően kiterjesztik az állami óvodákra és az akkreditált magánóvodákra is, amelyek napi 4 órás programidővel működnek. A közlemény leszögezi, az intézkedés azt a célt szolgálja, hogy a gyerekekben tudatosuljon a gyümölcsfogyasztáson alapuló egészséges táplálkozás fontossága, másrészt esetleges későbbi egészségügyi problémáknak is elejét veszi, amelyeket az egészségtelen táplálkozás okozhat. 

A döntés nyomán ugyanakkor kiküszöbölik az ugyanazon intézménybe járó óvodások és iskolások közötti esélyegyenlőtlenségeket és hátrányos megkülönböztetést, teszi hozzá a közlemény. 

Az idézett forrás leszögezi: a program egyúttal a romániai gyümölcstermesztőket is segíti. 

A 2016 - 2017-os tanévben az államkasszából mintegy 13 millió lejt fognak kiutalni az óvodásoknak biztosítandó napi gyümölcsadagra. Ebben a tanévben 347.908 gyermek jár állami vagy akkreditált, 4 órás programidejű magánóvodába, tehát a program költségvetéséből egy gyerekre jutó napi pénzösszeg 0,37 lej, amiből a gyümölcsök árát, szállítását, tárolását és szétosztását is fedezni kell. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?