A Szabadelvű Kör kvótereferendumról: a szavazás egyéni döntés kérdése

„A magyar állampolgársággal is rendelkező romániai szavazóknak joguk van szavazni a kvótareferendumon, de a részvételre bíztatás nem a RMDSZ dolga, véleményünk szerint az egyéni döntés kérdése” – közölte a Szabadelvű Kör.

A szövetség liberális platformja azzal kapcsolatban foglalt állást, hogy Kelemen Hunor RMDSZ-elnök szerdán azt nyilatkozta: az erdélyi magyaroknak a romániai és a magyarországi választásokon és népszavazásokon egyaránt élniük kell a szavazati joggal.

A Szabadelvű Kör ártalmasnak tartja, hogy a szövetségi elnök a nyilatkozatában összekapcsolta a vasárnap esedékes magyarországi népszavazáson és a decemberi romániai parlamenti választásokon való részvételt. „Nem beszélhetünk egy lapon ezekről. A romániai választások tétje az erdélyi magyarság parlamenti képviseletének biztosítása, és ez elsőrendű cél” – fogalmaz közleményében a platform elnöksége.

A állásfoglalás emlékeztet: az RMDSZ fennállása során a magyarországi politikai pártokkal kapcsolatban az egyenlő közelség gyakorlatát ápolta. „Ellenezzük és szükségtelennek tartjuk a magyarországi belpolitikai ellentétek szándékos behozatalát az erdélyi közéletbe. Ez különösen ártalmas egy olyan kérdés esetében, amely indulatokat, sőt gyűlöletet kelt emberek vagy népcsoporttok ellen” – vélik a Szabadelvű Kör vezetői.

A közleményben ugyanakkor a menekültválság kapcsán kifejtik: súlyos hiba összemosni a szélsőséges eszméket propagáló szervezeteket az életüket mentő, más vallású, más kultúrájú menekültekkel. „A menekültek nem bevándorlók, ne mossuk össze ezt a két fogalmat sem. A segítségnyújtás nem betelepítést jelent. Oly módon kell kezelni a helyzetet a morális és nemzetközi jogi kötelezettségeinknek eleget téve, hogy a veszély elmúltával a menekültek visszatérhessenek hazájukba” – zárul az állásfoglalás.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?