Csíkszereda: orvosi lakásokkal és beruházásokkal a színvonalas egészségügyért

Jelentős lépéseket tett az utóbbi években a Hargita megyei önkormányzat annak érdekében, hogy jobb körülmények uralkodjanak az ügykezelésében levő két egészségügyi intézménynél: a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórháznál, valamint a Tölgyesi Pszichiátriai Kórháznál.

A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház járóbeteg-szakellátó részlegét a Regionális Operatív Program 2007–2013-as finanszírozási időszakában újították fel – ez volt az egyik legnagyobb beruházás a kórház „újkori” történetében. A Hargita Megye Tanácsa által megpályázott és megnyert összeg közel 5 és fél millió lejre rúgott. A projekttel a csíkszeredai nagykórház számos részlegét modernizálták: a gyermekgyógyászatot, a sebészetet, a szülészet-nőgyógyászatot, a kardiológiát, a belgyógyászatot, az urológiát, az ideggyógyászatot, a gasztroenterológiát, az ortopédiát és traumatológiát – közölte a Maszollal Barti Tihamér, a megyei tanács alelnöke.

A megyei sürgősségi kórházhoz más épületek is tartoznak. A Mikó-vár szomszédságában található régi kórházban a bőr- és nemigyógyászat, az elmegyógyászat és a szemészet is megújult az operatív programnak köszönhetően. A törvényszékkel szemben található fül–orr–gége (radiológiával), valamint fizioterápia és balneológia részleg is ebben az időszakban lett barátságosabb és modernebb.

Bővítették a nagykórház B-szárnyát is, amelyet teljes egészében Hargita Megye Tanácsa finanszírozott, a 2011-ben befejezett befektetés értéke több mint 300 ezer lej volt.

Átépítés és szellőztetőrendszer-csere

A megyei tanács 2010 júniusában tervezési szerződést kötött az épület C-szárnyának átalakítására a szemészet és az intenzív osztály számára, és egy új emelettel való bővítésére műtőblokk számára. A tervezési szerződés értéke 250 ezer lej volt. A munkálatok értéke kb. 15 millió lej és 2012 májusában fogtak neki.

Tisztelt olvasónk! Az egészségügyi turizmusról készült riportunk nagy érdeklődésnek örvendett, ezért úgy döntöttünk, hogy mélyebben beleásunk a probléma részleteibe. Ezért arra kérjük Önt, hogy ossza meg velünk személyes tapasztalatát! Önnek is van egy története a romániai egészségüggyel kapcsolatban? Küldje el a Facebook oldalunkra üzenetben, vagy emailen az office@maszol.ro címre! Ha készített fotót-videót, ne feledje el azt is elküldeni! Az izgalmas történeteket közzétesszük oldalunkon!

Az átépítés ideje alatt a kórházi tevékenységek nem álltak le, a bővítés pedig a meglévő épület tartószerkezeti megerősítését is tartalmazta az alapoktól a ráépítésig. Az újonnan épített harmadik emelet belmagassága 3,6 méter, amely megfelel az érvényben lévő európai előírásoknak. A kivitelezés folyamán olyan előre nem látható munkálatok elvégzésére is szükség volt, amelyekre az eredeti átalakítási és bővítési terv nem tért ki, a kivitelezési szerződés sem tartalmazta, így a munkálatok értéke 78 ezer lejjel nőtt.

A munkálatfelügyelő szakmai véleményének előzetes kikérése alapján 2013 júliusától felfüggesztették a kivitelezést, ugyanis az épület szerkezetének tehermentesítése a szellőztető rendszer tervezett csövezetének kicserélését is szükségessé tette. A szellőztetőrendszer csövezetének tervét a megyei közgyűlés 2014 áprilisában fogadta el, a 2,5 millió lej értékű munkálatot idén fejezték be. A munkálatok felfüggesztéséig a beruházás 64 százaléka készült el, a hátralevő munkák nagyrésze épületgépészet és belső munkálatok.

A kivitelezési munkálatok leszerződött értéke (beleértve az utólag leszerződött csövezet értékét is) 16 490 595 lei, amelyből jelen pillanatig 11 852 836 lejt fizetett ki a megyei tanács (ebből 6.000.000 lej az Egészségügyi Minisztérium támogatása).

A fertőző és tüdőgyógyászat helyzete még megoldatlan

Nem felel meg az érvényben lévő működési és orvostechnológiai feltételeknek a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Korház fertőző részlegének és a tüdőgyógyászatnak helyet adó még 1874-ben felhúzott csíksomlyói épület. A részleg három kilométer távolságra található a megyei kórház adminisztratív központjától, a bonyodalmat csak fokozza, hogy az ingatlant visszaszolgáltatták a Római Katolikus Érsekségnek.

Az áldatlan helyzetre még nem találtak megoldást. 2008 és 2009-ben Hargita Megye Tanácsa rendezési tervet és megvalósítási tanulmányt készíttetett egy új korház építésére, de végül felhagyott a műszaki tervek elkészíttetésével és a munkálatok kivitelezésével, mert a beruházás becsült értéke messze meghaladta az intézmény pénzügyi lehetőségeit. Több javaslat áttekintése után a meglévő épületek felújítása és bővítésének lehetőségét vizsgálják.

A tölgyesi pszichiátriai kórházban nemrég a hőközpont és a fűtési rendszer felújítását fejezték be: új kazánházat építettek és a fűtési rendszer csöveit is kicserélték a cseréje előreszigetelt csövekkel. A munkálatok értéke közel 4 millió lej, a 2014-ben elkezdett felújítást idén augusztusában fejezték be. A kórházkomplexum födémjavítását 2015 áprilisában fejezték be, itt 177 ezer lejbe kerültek a munkálatok.

Lakásokkal az orvoshiány ellen

Csíkszereda népszerű az utóbbi időben a fiatal orvosok körében – közölte lapunkkal Demeter Ferenc kórházigazgató. A meghirdetett szakorvosi helyekre általában túljelentkezés van, ami jót tesz a megyei kórház hírnevének. Az utóbbi időszakban 17 fiatal orvos adta le jelentkezési iratcsomóját, júliusban több versenyvizsga is zajlott, amelynek eredményeként egy endokrinológus és egy ideggyógyász szakember érkezik októberben a kórházhoz. A közeljövőben pedig plasztikai sebésszel, szájsebésszel, valamint újabb ideggyógyásszal bővülhet az orvosi gárda.

A város egyebek között azért népszerű a fiatal orvosok között, mer az elmúlt években a megyei tanács orvosi lakásokat építtetett annak érdekében, hogy megszüntessék az akkut orvoshiányt és Csíkszereda vonzó lehessen a szakorvosok körében.

A szülészet egyre otthonosabb

A csíkszeredai szülészeten és újszülött osztályon az utóbbi időszakban aprónak tűnő, de a kismamák és babák jó közérzete szempontjából fontos változás történt: lehetőség van saját babaruhát és takarókat használni. A megyeszékhely egyébként utolsóként csatlakozott a megyében a kezdeményezéshez. Az újítás jelentősége azért nagy, mert így a babák és az anyukák már a kórházban összeszoknak, hiszen az saját holmik azt is feltételezik, hogy az anyukák maguk öltöztethetik és pelenkázhatják a csecsemőket. Hompoth György szülész-nőgyógyász szakorvos szerint az otthonosság érzete fontos szempont, ezért is üdvözlendő a kezdeményezés. A kórházbakban természetesen még számos javítani való akad, többen panaszkodnak a rövid látogatási idő okozta hátrányokra, ugyanakkor még számos berendezést kellene kicserélni ahhoz, hogy igazán modern és a betegséggel járó kórházi tartózkodást megkönnyítse. További érdekesség, hogy a kórház konyháján készült ételeket a betegek többsége szereti.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?