Megismételtetné a szavazást a mentelmi jogáról Gabriel Oprea

Kérni fogja a házelnöktől a mentelmi joga megvonásáról tartott szenátusi szavazás megismétlését Gabriel Oprea.

Ezt a volt belügyminiszter néhány órával azután közölte Facebook-oldalán, hogy a Nemzeti Liberális Párt (PNL) is a procedúra megismétlését követelte. Mint ismert, a szenátus hétfőn titkos szavazással elutasította a korrupcióellenes ügyészségnek (DNA) azt a kérését, hogy bűnvádi eljárást indíthasson a politikus ellen.

Gabriel Oprea a közösségi oldalra írt bejegyzésben azt írta: tévedett, amiért a hétfői szavazás előtti napokban körsms-ben fordult segítségért a felsőházi honatyákhoz. „Sokan a szememre hányták, hogy menekülök az igazságszolgáltatás elől. Ez nincs így, ezért kérem a szavazás megismétlését” – fejtette ki ártatlanságát hangsúlyozva a volt belügyminiszter.

A PNL csütörtökön közleményben jelentette be, hogy frakciójuk kérni fogja a szenátusban a szavazás megismétlését. Felszólították a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökét, Liviu Dragneát, fogadja el a javaslatot. Ellentétes esetben bizonyítékot nyer, hogy a PSD parlamenti helyet ajánlott fel a választások utánra Gabriel Opreának mentelmi joga megőrzése érdekében.

A PNL az alkotmánybíróság egyik korábbi határozatára hivatkozik, amely szerint a szavazás megismételhető, ha erről a szenátus plénuma így dönt. Liviu Dragnea válaszul közölte: elfogadja a liberálisok javaslatát. Hasonlóan nyilatkozott Călin Popescu Tăriceanu házelnök is. Megjegyezte azonban, hogy erre jogalapot is kellene találni a házszabályban.

Ahhoz, hogy a szavazást megismételhessék, előbb a szenátust plénumának vissza kell vonnia a DNA kérését elutasító határozatot. A házbizottság hétfőn kikéri majd a jogi bizottság véleményét az ügyben.

Kapcsolódók

Kimaradt?