Oprea-ügy: Végh Sándor szerint félreértelmezték a nyilatkozatát

Felháborította Tánczos Barna frakcióvezetőt, hogy Végh Sándor egy napilapnak azt nyilatkozta: a Gabriel Oprea elleni bűnvádi eljárás akadályoztatására szavazott hétfőn. A Szilágy megyei szenátor szerint az újságíró félreértelmezte a szavait.

Megszegte a frakciófegyelmet Végh Sándor azzal, hogy hétfőn a Gabriel Oprea elleni bűnvádi eljárás akadályoztatására szavazott – jelentette ki szerda este a Maszolnak az RMDSZ felsőházi frakcióvezetője. Tánczos Barnát azért kerestük meg, mert a Szilágy megyei szenátor a Graiul Sălajului napilapnak azt nyilatkozta: nem támogatta a titkos szavazáson a bűnvádi eljárás megkezdését. Kifejtette: szerinte a volt belügyminiszter nem gyanúsítható gondatlanságból elkövetett emberöléssel, mert a Gabriel Oprea konvoját felvezető rendőr halála munkabaleset volt.

Végh Sándor nyilatkozata azért meglepetés, mert Tánczos Barna szenátusi frakcióvezető kedden a Facebook-oldalára azt írta: az RMDSZ nem járult hozzá ahhoz, hogy a felsőház védőpajzsot vonjon a volt belügyminiszter köré. A szilágysági szenátor eljárása Tánczost is váratlanul érte és felháborította.

A Maszolnak elmondta, maga is a sajtóból értesült arról, hogy Végh Sándor nemmel szavazott. Ez azért lepte meg, mert a frakcióban néhány perccel a titkos szavazás előtt az a döntés született, hogy az RMDSZ támogatja a bűnvádi eljárás elkezdését. „Végh Sándor megszegte a frakciófegyelmet, hiszen a döntés mindenkire vonatkozik” – mondta Tánczos Barna.

A frakcióvezető elmondta, a hasonló ügyekben tartott korábbi szenátusi szavazások előtt az volt az RMDSZ álláspontja, hogy nem akadályoztatják az igazságszolgáltatás munkáját, ám a frakció tagjai a lelkiismeretük szerint szavazhatnak. Az Oprea-ügyben azonban változtattak az eddigi eljáráson.

„Kelemen Hunor szövetségi elnökkel is egyeztetve ezúttal az volt az álláspontunk: ki kell vizsgálni, hogy kinek a hibájából vesztette el életét a bukaresti rendőr, ezért megszavazzuk az ügyészség kérését. Éppen ezért felháborító, hogy van olyan kolléga, aki nem tartja magát a döntéshez, és utána magyarázza a bizonyítványát” – mondta Tánczos Barna.

Kérdésünkre a frakcióvezető okafogyottnak nevezte, hogy bármiféle szankcióban részesítsék Végh Sándort. Emlékeztetett arra, hogy a szenátorok mandátuma hamarosan lejár, a honatyák már a választásokra készülnek. „Ezt azonban még a frakcióban megbeszéljük, és konzultálunk a kérdésről a szövetségi elnökkel is” – közölte Tánczos.

Végh: félreértették a szavaimat

Végh Sándort csak csütörtök reggel értük utol telefonon. A Maszolnak azt nyilatkozta, a napilap újságírója félreértelmezte a nyilatkozatát, és a Graiul Sălajului azóta pontosított is.

„Az újságírónak azt nyilatkoztam, hogy a szavazás titkos volt. Utána elmondtam: azért szavazhattak olyan sokan (73-an) az eljárás megkezdése ellen, mert ahogy a szenátusban több kollégám is hangoztatta: a rendőr halálának téves a jogi besorolása, nem gondatlanságból elkövetett emberölés, hanem munkabaleset történt” – részletezte a szenátor, hangsúlyozva, hogy a frakciófegyelmet betartotta.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?