banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Védőpajzsot vontak Gabriel Oprea köré a szenátorok

FRISSÍTVE: Nem vonták meg Gabriel Oprea mentelmi jogát hétfőn délután a szenátus plénumában, így a vádhatóság nem indíthat ellene eljárást gondatlanságból elkövetett emberölés miatt.

A felsőházban jelen levő 124 szenátor közül csak 45 szavazott a mentelmi jog megvonására, 73 honatya úgy vélte, hogy Opreát nem szabad kiadni az ügyészségnek. Hat szenátor tartózkodott.

FRISSÍTÉS: A Mediafax hírügynökség közölt egy olyan - 24 szenátor nevét tartalmazó - listát, amelyen a Gabriel Oprea mentelmi jogának felfüggesztése ellen szavazó honatyák szerepelnek. A szenátorok a PSD, az ALDE, a PRU és a volt UNPR padjaiban ülnek, nincs közöttük PNL-s vagy RMDSZ-es honatya. A legnagyobb nevek Călin Popescu Tăriceanu, Ioan Chelaru és Ilie Năstase. 

A korrupcióellenes ügyészség szeptember elsején vádolta meg a volt belügyminisztert gondatlanságból elkövetett emberöléssel. A DNA közleménye szerint a volt miniszterelnök-helyettest tavaly október 20-án hivatalából hazafele tartott, amikor a rendőri felvezetést biztosító Bogdan Gigină motoros rendőr az esős időben egy bukaresti sugárúton a gázművek által ásott árokba csúszott és életét vesztette.

A vádhatóság a szenátus hozzájárulását kérte a bűnvádi eljárás lefolytatásához, mivel a volt miniszter képviselői mandátummal rendelkezik és mentelmi joga van. A felsőház jogi bizottsága támogatta a menteli jog megvonását, ám hétfőn a plénum másképpen szavazott. 

A közlekedési törvény szerint csak az államfőnek, miniszterelnöknek és a parlamenti házelnöknek jár konvoj, miniszterek csak sürgős esetekben közlekedhetnek rendőri felvezetéssel. A Mediafax hírügynökség szerint viszont Oprea többször használt konvojt, mint az államfő és miniszterelnök együttvéve: Oprea állítólag 1607 alkalommal, az államfő 580 alkalommal, míg a miniszterelnök 814 alkalommal vett igénybe idén rendőri felvezetést.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?