Tüntetés lesz, amiért a szenátus nem adta ki Opreát

Két városban is utcára vonulnak az állampolgárok, amiért hétfőn a szenátus nem vonta meg Gabriel Oprea mentelmi jogát, így a vádhatóság nem indíthat ellene eljárást gondatlanságból elkövetett emberölés miatt.

Kolozsváron és Bukarestben csütörtökön délután hattól kezdődik a tiltakozás.

Azokért vonulunk utcára, akik már nincsenek közöttünk, így nem kérhetnek igazságtételt - olvasható a tiltakozás felhívó szövegében. A szervezők szerint a rendőri felvezetést biztosító Bogdan Gigină rendőr azért halt meg, mert a volt belügyminiszter hazafele is konvojjal utazott, holott a miniszterek csak sürgős esetekben közlekedhetnek rendőri felvezetéssel. A szenátorok úgy gondolják, a törvény fölött állnak, ezért akadályozták meg Oprea felelősségre vonhatóságát - mutatnak rá a szervezők.

A szenátust a korrupcióellenes ügyészség (DNA), az államfő és a brit nagykövet is bírálta. A DNA az eddigi gyakorlattól eltérően közlemény adott ki, amelyben felrója a szenátusnak, hogy döntése nyomán az igazságszolgáltatás nem végezheti a dolgát.

Klaus Johannis mélységes csalódottságának adott hangot. Elmondta, azok a politikusok, akik akadályozzák az igazságszolgáltatás munkáját, sohasem vívják ki a polgárok tiszteletét és bizalmát. Rámutatott, a szenátorok egy része ismét bebizonyította, hogy még mindig nem érti: egy állampolgár bűnösségéről vagy ártatlanságáról egy jogállamban nem a parlament, hanem a bíróság dönt.

Hans Klemm, az Egyesült Államok bukaresti nagykövete is arra hívta fel a figyelmet, hogy a törvény előtt mindenki egyenlő.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?