Băsescu: Oprea belesétált a neki állított csapdába

Traian Băsescu volt államfő szerint Gabriel Oprea volt belügyminiszter volt az első ember, akit úgy vádoltak meg gondatlanságból elkövetett emberöléssel, hogy a baleset pillanatában az őt szállító gépkocsi hátsó ülésén foglalt helyet.

„Annak ellenére mondom ezt, hogy az utóbbi időben egyre kevésbé szimpatikus nekem Gabriel Oprea. Nem ő vezette az autót, ő utas volt” – fejtette ki véleményét az Oprea-üggyel kapcsolatban a volt államfő.

Mint ismeretes, a szenátus plénuma kedden leszavazta a volt belügyminiszter mentelmi jogának megvonására érkezett ügyészségi kérést, aki ellen így nem indíthat – egyelőre – eljárást a korrupcióellenes ügyészség (DNA). Traian Băsescu meg van győződve arról, hogy az ügy előbb vagy utóbb a bíróságra kerül és igazságot szolgáltatnak a balesetben elhunyt motoros rendőrnek.

Szerinte Gabriel Oprea beleesett abban a csapdába, amit „egy mester” állított neki azzal, hogy a szenátusi szavazás előtt arra kérte kollégáit, hogy nem vonják meg tőle mentelmi jogát. Oprea „elsüllyesztésében” a Szociáldemokrata Párt (PSD) is cinkosságot vállalt, ugyanis szavazatukkal a volt belügyminisztert kitették a nép haragjának. Hozzátette: a parlament megítélése tovább romlott, Gabriel Oprea ellen pedig utcai tüntetéseket szerveznek. „Propagandacélokra használják fel az ügyet, Opera az aljas parlament által védelmezett gyilkos szerepébe került” – mondta Traian Băsescu. 

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) szeptember elsején emelt vádat Gabriel Oprea ellen. A DNA közleménye szerint a volt miniszterelnök-helyettest tavaly október 20-án hivatalából hazafele tartott, amikor a rendőri felvezetést biztosító Bogdan Gigină motoros rendőr az esős időben egy bukaresti sugárúton a gázművek által ásott árokba csúszott és életét vesztette.  A közlekedési törvény szerint csak az államfőnek, miniszterelnöknek és a parlamenti házelnöknek jár konvoj, miniszterek csak sürgős esetekben közlekedhetnek rendőri felvezetéssel. A Mediafax hírügynökség szerint viszont Oprea többször használt konvojt, mint az államfő és miniszterelnök együttvéve: Oprea állítólag 1607 alkalommal, az államfő 580 alkalommal, míg a miniszterelnök 814 alkalommal vett igénybe idén rendőri felvezetést.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?