A frissen végzett egyetemi diplomások közül kevesen dolgoznak a szakmájukban

A frissen végzett egyetemi diplomások 5 százaléka munkanélküli, akik pedig munkába állnak, legtöbb esetben nem a szakmájukban keresik meg a kenyerüket - tájékoztat a Mediafax szakértőkre hivatkozva.

A hírügynökség szerint az egyetem elvégzése után rengetegen különböző tanfolyamok segítségével képezik át magukat, hogy el tudjanak helyezkedni a munkaerőpiacon. A Mediafaxnak nyilatkozó Mădălina Toma, aki tavaly végzett a Babeș-Bolyai Tudományegyetem kommunikáció és közkapcsolatok szakán, például fodrásztanfolyamon tanult új szakmát. Azóta egy szalonban dolgozik, ám otthon is vállal munkát. A felsőoktatásban szerzett PR-tapasztalatait fodrászként is tudja kamatoztatni, saját profilt és stílust kreált, így reklámozza magát az interneten.

Az Edusfera és Digitak Kids egyesület oktatási szakértője, Tincuţa Apăteanu elmondta, becslések szerint a frissen végzett egyetemi diplomások 5 százaléka nem tud elhelyezkedni a munkaerőpiacon, ám pontos adat nincs arra vonatkozóan, hogy a munkába állók hány százaléka dolgozik a szakmájában – az viszont elmondható, hogy elég kevesen.

A szakember hiányolja például, hogy nincs képzés az online kereskedelem, a kibernetikai biztonság, az online oktatás terén, holott erre igény lenne.

Emlékeztetett, hogy az Európai Unióban Romániában végeznek a legkevesebben egyetemet, főiskolát. A romániai lakosság 18 százaléka részesül egyetemi, főiskolai oktatásban, ez az arány Bulgáriában például 28 százalék. Ennek oka, hogy nagyon sok középiskolás meg sem jelenik az érettségi vizsgán, akik viszont igen, nem mind mennek át a próbán. Idén az átmenési arány 68,1 százalékos volt.

Hozzátette, a közhiedelemmel ellentétben az egyetemet végzettek hamarabb el tudnak helyezkedni a munkaerőpiacon, nagyobb valószínűséggel kapnak nagyobb fizetést, mint azok, akik csupán egy középiskolát végeznek el. Tincuţa Apăteanu felvázolta, hogyan néz ki jelen pillanatban a munkaerőpiac az iskolai végzettség alapján: 18 százalékuk egyetemet, 3,6 százalékuk posztlíceumot végzett, 36 százalékuk középiskolai diplomával rendelkezik, 21 százalékuk szakiskolát, 17 százalékuk pedig általános iskolát végzett.

A Trendence Graduate Barometer 2015-ös felméréséből kiderül, hogy a romániai diplomások akár heti 40 órát is hajlandóak dolgozni, akár kis fizetésért is. A 24 ország 952 egyetemének bevonásával készült felmérésből az is kiderül, hogy a romániai diplomások 58 százaléka szerint nagyon nehéz munkát találni az országban. 

Kapcsolódók

Kimaradt?