Hol érdemes eltölteni a világvégét?

Akik december 21-én biztonságos helyen akarják tudni magukat, azok hónapokkal ezelőtt helyet szállást már egy török faluban, felépítették ellenálló bunkereiket, vagy éppen hegytetőkön várják, hogy a világvége elsuhan fölöttük. A legborúlátóbbak szerint is van pár megszentelt helye a földnek, ahová vagy nem érnek el a közelgő természeti csapás hullámai, vagy éppen idejében érkező űrlények kimentik az adott helyen megjelenő menekülteket.

Szemeimet a hegyekre emelem

Már amennyiben a hatóságok engedik. A délnyugat-franciaországi Bugarach hegycsúcsot például a megye prefektusa lezárta, mert különben világvégehívők ezrei próbálnák meg az 1230 méter magas meredélyen megúszni a vészterhes pillanatokat.

vilagvhely bugarach

A Bugarach már a hatvanas években is népszerű volt a hippik körében, most kilövőállásra emlékeztető formája miatt övezi különleges áhítat. A Blikk tudtával nincsen olyan maja jóslat, miszerint a Bugarach a világvége során szétnyílik, és egy űrhajó emelkedik ki belőle, mégis száz francia rendőr tartja majd távol a kíváncsiskodókat.

Mások viszont a szerbiai Rtanj hegyére esküsznek. A környék szállodáit már hónapokkal előre lefoglalták a bőrüket féltő, ám a kényelmükre sokat adó világvégehívők. A Rtanj egyfelől piramis alakú formája, másfelől egy hajdanán ott éldegélő varázsló miatt érdemelte ki a hívők bizalmát.

A föld mélyén vagy a paplan alatt?

Felvirágzott annak az amerikai üzletembernek a vállalkozása, aki csúcstechnológiával ellátott bunkereket kezdett árulni a világvégére való tekintettel. A föld alatti kuckók nem mutatnak olyan jól, de állítólag ezekben lehet majd legkényelmesebben átvészelni.

vilagvhely bunker

A New York államban található Adirondack-hegység tövében fekszik az Atlas légibázis, melynek földalatti szintjeit átalakították egy 213 négyzetméteres alapterületű magánbunkerré. Itt mindent megtalál a menekülő apokalipszis kerülő, ami a túléléshez szükséges, például speciális, a természetes napfényt utánzó világítási rendszert, és olyan szellőztetést, ami megóvja a lakosokat a külső nukleáris vagy biológiai támadásoktól is.

Egy online felmérés szerint a legtöbben, a válaszadók 27 százaléka egy föld alatti bunkerben érezné magát a legnagyobb biztonságban. Csaknem ugyanennyien, a megkérdezettek 26 százaléka a kétségbeesett menekülés helyett inkább az otthon melegében várná a sorsát. Hat százalék a gyerekkorában jól bevált módszer szerint a takaró alatt keresné a megváltást.

Noé bárkája reload

Van, aki nem bízza életét bizonytalan földrajzi jövendölésekre, inkább a saját kezébe veszi a sorsát. Kanadában Bruce Beach már évtizedek óta építgeti Ark Two (Bárka kettő) fedőnevű bunkerét, ami saját szavai szerint az emberiség mentőcsónakja lenne egy világkatasztrófa idején. Az ezer négyzetméter területű bunkerben közel százan bekkelhetik ki a világvégét.

vilagvhely noebarkaja

– Pénzzel nem lehet megváltani a belépést, azokat fogadom be, akik verejtékes munkájukkal segítettek az építésben vagy a karbantar tásban, mégpedig évente jó pár hétvége alkalmával – vallotta be Beach. Az egyetlen kivételt a gyerekek jelentik.

A kiválasztott falu

Maja legendára hivatkozva több százan özönlötték el a Pireneusokban megbúvó apró települést, Bugarachot, hogy ott vészeljék át az ítélet napját. A helyi hatóságok már korábban bejelentették, hogy december 19. és 23. között korlátozzák a bejutást a településre, és ennek megfelelően lezárták a településre vezető utakat. A francia csendőrség több ellenőrző pontot hozott létre a falu mentén, a helyi lakosokon kívül mást nem engednek be. Bugarach lakói egyre nehezebben viselik a kiemelt figyelmet.

vilagvhely torokfalu

Nem különben egy nyugat-törökországi békés falu lakosai: az Epheszosz ókori város közelében fekvő Sirinice hetek óta kiteheti a „megtelt" táblát, annak köszönhetően, hogy a települést a hiedelmek szerint megkíméli a december 21-én egyesek szerint esedékes világvége. A millenaristák szerint a 600 fős falut pozitív erők járják át, mert állítólag innen emelkedett Szűz Mária a mennyekbe, aminek köszönhetően valóságos idegenforgalmi csúcsszezon kezdődött a településen: mind a 400 szállodai ágyát lefoglalták.

Kimaradt?