Nem lesz népszavazás Nagyvárad és Váradszentmárton egyesítéséről

Ismét elbukott a Nagyvárad és Váradszentmárton egyesítésének terve, az Alkotmánybíróság ugyanis csütörtökön az alaptörvénybe ütközőnek ítélte annak a sürgősségi kormányhatározatnak a tervezetét, amely megengedte volna helyi referendumoknak a helyhatósági választásokkal való párhuzamos lebonyolítását.

Az Alkotmánybíróságot a Nép Ügyvédje kérte fel véleményezésre egy héttel korábban, szerinte ugyanis semmi nem indokolja, hogy ezt sürgősségi kormányrendelettel szabályozzák, összesen ugyanis mindössze két önkormányzat akart helyi referendumot szervezni.

A május 11-én elfogadott sürgősségi rendeletet alkalmazva a Nagyváradon és a Botoşani megyei Dîngeni községben tartottak volna népszavazásokat június 5-én. Nagyváradon ezzel már harmadszor futottak volna neki a várost Váradszentmártonnal egyesítő referendumnak.

Váradon május 10-én szervezték meg az első népszavazást, akkor mindkét településen urnákhoz szólították a választópolgárokat.  Ez a referendum Szentmártonban érvényesnek bizonyult, Nagyváradon azonban mindössze a szavazásra jogosultak 19,68 százaléka voksolt, igaz, döntő többségük az egyesülés mellett szavazott. Egy hónappal később, június 14-én ismét megszervezték Nagyváradon a népszavazást, amely ugyancsak érvénytelen lett: a választók 28,24 százalékát sikerült csak mozgósítani az érvényességhez szükséges 50 százalék plusz 1 fő helyett.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?