Érvénytelennek mondták a Nagyárad-Váradszentmárton referendumot

A Nagyvárad-Váradszentmárton egyesítéséről szóló népszavazás az utóbbi egy hónapban leginkább egy szappanoperához kezd hasonlítani. Bár az Alkotmánybíróság május 26-án, csütörtökön dönt arról, hogy megtartható-e a referendum, miután a Nép Ügyvédje alkotmányossági kifogást emelt az azt szabályzó sürgősségi kormányrendelet ellen, a legújabb fordulat nem várt helyről érkezett.

A váradszentmártoni tanács hét nemzeti liberális párti (PNL) tanácstag kezdeményezésére hétfőn úgy döntött, hogy az ő tavalyi, május 10-i sikeres és érvényes népszavazásuk érvényességi határideje 12 hónap elteltével, május 9-én lejárt.

A tanács 11 jelenlévő PNL-és és UNPR tagjából kilencen hagyták jóvá a határozatot. Dorel Crăciun, az egyik, a terv ellen szavazó PNL-s tanácstag a vocetransilvaniei.ro portálnak elmondta: kifogást emelt a határozattervezet törvényessége ellen, mivel azt nem láttamozta a gazdasági bizottság és nem ellenjegyezte község jegyzője sem. Ekkor a bizottság ülés közben visszavonult, és annak öt tagja közül három jóváhagyta a határozatot. Crăciun ugyanakkor azt is kifogásolta, hogy Ştefan Pătroc miért tagja a gazdasági bizottságnak, szerinte a tanácstagnak sem kellene lennie, miután a PNL-ből átigazolt az UNPR-be. A tanácsos szerint a tervezetet a polgármesteri hivatal számítógépén, a község polgármestere, Lucian Popuş ötletére készítették el, és a hét tanácstaggal csak „aláíratták” azt, de ők nem is tudták, mit tartalmaz a tervezet.

Lucian Popuş egyelőre nem szólalt meg, az ebihoreanul.ro portálnak hétfőn este Ilie Bolojan váradi polgármestert (aki immár a harmadik népszavazást szervezné meg Nagyváradon június 5-én az egyesítésről, miután az első kettő tavaly érvénytelen volt) azt nyilatkozta, hogy szerinte a lakosok akaratát nem írhatja felül tanácstagoké, egy érvényes népszavazást pedig nem lehet utólag lejárt határidejűvé nyilvánítani.

Kapcsolódók

Kimaradt?