Mégsem lesz a választásokkal egy időben referendum Nagyváradon?

Az Alkotmánybírósághoz fordult a Nép Ügyvédje a sürgősségi kormányrendelet miatt, amely lehetővé tette, hogy Nagyváradon a helyhatósági választásokkal egy időben és közös szavazóhelyiségekben, közös választási bizottságokkal szervezzék meg a bihari megyeszékhely és Váradszentmárton egyesítéséről szóló népszavazást, immár harmadszor.

A május 11-én elfogadott sürgősségi rendelet a 2000/3-as törvényt módosítja oly módon, hogy Nagyváradon és a Botoşani megyei Dîngeni községben tarthassák meg a  helyi népszavazásokat június 5-én. A Hotnews portál szerint a jogszabály miatt Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke kérésére fordult Victor Ciorbeához, aki csütörtökön az Alkotmánybíróságnál jelezte kifogásait.

A Nép Ügyvédje két kifogást emelt a rendelet ellen. Az első szerint ez ellentétes az alkotmány 115 cikkelyének 4. bekezdésével, amely szerint a sürgősségi rendeleteket rendkívüli és halasztást nem tűrő helyzetekben hozhat a kormány, ezt indokolnia is kell, ellenben a valóságban az történt, hogy két helyi önkormányzat határozatot hozott a helyi referendumok június 5-i megszervezéséről, miközben a 2000/3-as törvény ezt  nem tette lehetővé.

A második kifogás az alkotmány 147 cikkelyével 4. bekezdésével, és az Alkotmánybíróság 2013/334-es számú határozatával, amely kimondja, hogy 2000/3-as törvényt csak akkor lehet módosítani, ha a módosító jogszabály egy évvel a népszavazás megszervezése előtt életbe lép, a sürgősségi rendeletet ellenben már a kampányidőszakban hozták meg.

 

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?