Több ezer kolozsvári családhoz kopogtatott be az RMDSZ kampánystábja

A mozgósítás volt az RMDSZ kolozsvári kampányának egyik legfőbb eleme, hiszen amennyiben nem tudják ellensúlyozni a nemzeti-liberálisok hatalmát, az alpolgármesteri szék is elveszíti jelentőségét – hangzott el szerdán délelőtt, a szövetség jelöltjeinek sajtótájékoztatóján.

Legfőbb célkitűzésük, a kampány legfontosabb eleme a mozgósításra vonatkozik, hiszen ahogy a számok is visszatükrözik, négy évvel ezelőtt mindössze a magyar választók egyharmada voksolt – mondta el Horváth Anna. Ezt a részvételt tükrözte vissza a négyfős magyar képviselet is a városi tanácsban, így most a négy évvel korábban otthon maradt harmincezer embert kell megszólítani, fogalmazott az RMDSZ kolozsvári polgármester-jelöltje.

Mindazt, amit a jelenlegi választási törvény megenged, igyekeztek programokba szervezni, háztól házig látogattak, önkéntesek segítségével pörgették fel a kampánytevékenységet. A véleményformáló személyiségek megszólítását, a mozgósításba való bevonását szintén kulcsfontosságúnak ítélte meg Horváth Anna.

Kitért arra is, számítanak a román szavazatokra, azoktól, akik elfogadják azt az értékrendet és munkastílust, amit a magyar csapat képviselt. Az elmúlt négy év sem folyt az etnikai kizárólagosság jegyében, „az azonban egyértelmű, hogy a sajátosan magyar problémákat kizárólag mi tudjuk képviselni, és ehhez keresünk többségi támogatást a tanácsban”, hangzott el.

Ellensúlyozni a nemzeti-liberálisokat

Csoma Botond városi tanácsosi jelölt kitért a többnyelvű helységnévtáblák ügyére is. Mint mondta: amikor látták, hogy a politikai eszközök nem vezetnek eredményre, jogi kezdeményezéshez is csatlakoztak, azonban egyik esetben sem rajtuk múlott, hogy nem történt pozitív előrelépés. A tanácsos hangsúlyozta: a város bejáratához kért többnyelvű táblákról semmiképp nem mondanak le.

A sajtótájékoztatón elhangzott: ha a PNL 14 tanácsosi mandátumot szerez, az alpolgármesteri tisztségnek nem lesz elegendő súlya, az RMDSZ így csak akkor ellensúlyozhatja a nemzeti-liberálisok fölényét, ha 6-7 tanácsost juttat be a testületbe.

Kinizsi Zoltán kampányfelelős arról számolt be, a szigorodott törvények miatt „találékony” kampányheteken vannak túl. Körülbelül 50-80 önkéntessel járták a várost, több mint háromezer háztartáshoz csengetve be, ahol elsöprő többségben nyitottak voltak az RMDSZ programjára. Azok, akik nem fogadták a csapatot, elsősorban azzal indokolták meg, hogy nem érdekli őket a politika. A kampánycsend napjáig elérnék a nyolcezer háztartást – mondta el a kampány felelőse.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?