Több mint 600 ezer lejnyi bírságot rótt ki szociális gondozóközpontokra a Munkaügyi Felügyelőség

Összesen 647 ezer lej értékben szabott ki bírságot a szociális gondozóközpontoknak a Munkaügyi Felügyelőség a munkaügyi jogszabályok betartását ellenőrző országos kampánya során. A felügyelők 2023. augusztus 1. és 18. között ellenőriztek.

A szállást nyújtó és nem nyújtó szociális gondozói központokat, idősotthonokat és a mentális egészségügyi és detoxikációs intézmények tevékenységét (kivéve a kórházakat) ellenőrizték a munkaügyi felügyelőségek országos kampányuk során, adta hírül az intézmény sajtóközleménye alapján az Agerpres.

Fotó forrása: AdobeStock

Az egyéni munkaszerződések megkötésére és végrehajtására vonatkozó törvényi rendelkezések, valamint a munkavállalók biztonságának és egészségvédelmének javítására vonatkozó minimumkövetelmények betartását ellenőrizték.

Országos szinten 1951 ellenőrzést végeztek, ebből 988-at a munkaviszonyok és 963-at a munkavédelem területén. Ennek eredményeként 1147 szankciót alkalmaztak, ebből 100 bírságot összesen 647 000 lej értékben, valamint 1047 figyelmeztetést. 27 bírságot a munkaidőre vonatkozó rendelkezések be nem tartása miatt, 11 bírságot a munkáltató által be nem jelentett munkavégzés miatt és 15 bírságot más törvényi rendelkezések alapján róttak ki. 22 személyről derült ki, hogy be nem jelentett munkát végeznek.

„Az összes feltárt szabálytalanság miatt a munkaügyi felügyelők 1861 kötelező intézkedést rendeltek el a törvényeknek való megfelelés érdekében, pontos határidőkkel” – mondta Mihai Nicolae Ucă főfelügyelő-helyettes.

A legtöbb hiányosságot a munkaviszony területén találtak. Nem tartották be a munkaidő nyilvántartására vonatkozó jogszabályi kötelezettséget a munkavállalók által ténylegesen ledolgozott órák számának rögzítésével, voltak, akik illegálisan dolgoztak, a  munkaadó nem kompenzálta megfelelően a túlórákat stb.

A munkabiztonság és egészségvédelem területén leggyakrabban a felszerelések és berendezések rendszeres ellenőrzését hiányolták, ezenkívül az elsősegélynyújtásra, tűzoltásra és az épület kiürítésére kijelölt alkalmazottat és annak felkészítését a feladatra, de tűzoltó készülékek és elsősegély felszerelések sem voltak sok esetben vagy lejártak már.

A munkavállalók orvosi és pszichológiai rendszeres ellenőrzését is sok helyen elmulasztották és volt, ahol nem volt meg munkavédelmi és egészségügyi szempontból a működési engedélye az intézménynek – közölte a munkaügyi felügyelőség.

Az ellenőrök olyan esetet is felfedeztek, ahol a munkavállalóknak nem volt a kockázatoknak megfelelő egyéni védőfelszerelése vagy csak nem viselték azt. Továbbá nem kaptak megfelelő, a munkahelyi biztonsággal és egészségvédelemmel kapcsolatos képzést, a vegyszertartályokat nem jelölték, a megelőzési és védelmi terv hiányos volt: nem jelölték ki a megfelelő megelőzési és védelmi intézkedéseket és a felelősöket – állapították meg az ellenőrzések során.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?