Márton Árpád három megoldatlan problémára hívta fel a miniszterelnök figyelmét

A kisebbségi oktatás sajátos megoldatlan problémáira hívta fel a figyelmet Márton Árpád, az RMDSZ Kovászna megyei parlamenti képviselője hétfőn a képviselőház plénumának ülésén, amelyen az oktatásban felmerülő és megoldatlan helyzetekről vitáztak a törvényhozók a miniszterelnök jelenlétében. 

Márton Árpád három olyan megoldatlan problémára világított rá, amelynek megoldásait a szakminisztériumtól várja: a létszám alatti osztályok megléte, ott ahol kis számarányban élnek magyarok, az anyanyelven íródott tankönyvek kérdése, hiszen kevés példányszámban kell kinyomtatni, ezért többe kerülnek, valamint hangsúlyozta a román nyelv speciális tankönyvekből történő oktatásának fontosságát.

„A román nyelv oktatásának kérdése még mindig megoldatlan, hiszen sajátos program szerint és sajátos tankönyvekből kell oktatni, illetve ezeknek a programoknak megfelelően kéne vizsgáztatni a gyermekeket. Ezek azonban olyan kérdések, amelyeket minden kisebbségi szervezet a saját specifikumának megfelelően a mindenkori minisztériummal kell egyeztessen” – fogalmazott a politikus.

Továbbá két kérdést intézett a miniszterelnökhöz, amelyek a kormány kompetenciájába tartoznak: „öt éve van érvényben a tanügyi törvény, amelynek sajátos előírásai vannak a multikulturális egyetemekre vonatkozóan: a jogszabály önálló karok létesítéséről rendelkezik ezeken az egyetemeken. A jogszabály három egyetemet nevesít a Babeș–Bolyai Tudományegyetemet, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemet, valamint a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemet. Az első két egyetem a törvényben előírt hat hónapon belül meghozta a szükséges intézkedéseket, míg a MOGYE az elmúlt öt évben nem oldotta meg ezt” – hangzott el Márton Árpád hozzászólásában. A képviselő arról is kérdezte a miniszterelnököt, hogy mit számít tenni ebben a kérdésben – amely a kormány hatáskörébe tartozik – annak érdekében, hogy megoldja a felvetett problémát. A miniszterelnök válaszában az egyetemek önrendelkezésére hivatkozva elmondta, hogy a kormány nem tud közbelépni.

Márton Árpád második kérdése a magán és egyházi egyetemek állami társfinanszírozására vonatkozott, arról érdeklődött: mikor fogják kidolgozni azt a kormány-határozatot, amely ezen intézmények társfinanszírozására vonatkozik, hiszen nemrég megszületett az egyetem előtti oktatási intézmények finanszírozására vonatkozó kormány-határozat. A miniszterelnök nem válaszolt erre a kérdése.

Kapcsolódók

Kimaradt?