Hargita megyei kórház is érintett a fertőtlenítőszer-botrányban

A közvélemény nyomására közzétette pénteken az egészségügyi minisztérium annak az 50 kórháznak a listáját, amelyekben hígított fertőtlenítőszereket használtak, veszélyeztetve a betegek egészségét. Egyötödük Erdélyben van.

Mint ismert, korábban Patriciu Achimas-Cadariu egészségügyi miniszter bejelentette, hogy a kórházakban használt fertőtlenítőszerekből több mint 3500 mintát vizsgáltak meg, és ezeknek kevesebb mint 5 százaléka esetében bizonyosodott be, hogy nem felelnek meg a hatékonysági előírásoknak.

A tárcavezető azonban nem kívánta részletezni, hogy melyek azok a kórházak, amelyekben veszélybe kerülhet a betegek egészsége. Arra hivatkozott, hogy az ügyben már bűnvádi vizsgálat is zajlik. A legfőbb ügyészség azonban pénteken hozzájárult a lista nyilvánosságra hozatalához.

Az érintett kórházakból kilenc Bukarestben található, míg egyötödük erdélyi városokban. A listára felkerült a Gyergyószentmiklós Municípiumi Kórház, a Marosvásárhelyi Megyei Kórház, a Kolozsvári Onkológiai Intézet és a Brassói Gyermekkórház is. A teljes lista itt tanulmányozható.

A minisztérium ugyanakkor arról biztosította a lakosságot, hogy az érintett kórházakban már a követelményeknek megfelelő szereket használják fertőtlenítésre. A fertőtlenítőszer-botrány hátteréről itt olvashat részleteket.

Kapcsolódók

Kimaradt?