Kórházi fertőtlenítés: évi négymillió hazai beteg került veszélybe

Sorozatosak a botrányok a román egészségügyben. Most az derült ki, hogy mintegy tízszeresen felhígított fertőtlenítőszert használnak a hazai kórházakban, ami évente négymillió ember egészségét veszélyezteti. Ez csak részben a kórházi illetékesek mulasztása, a hiba a gyártó cégé – derítették ki a Gazeta Sporturilor oknyomozó újságírói.

A legtöbb kórházban használt Suprasept nevű fertőtlenítőszert a Hexi Pharma, a legnagyobb romániai fertőtlenítő anyagokat előállító cég gyártja. A szer gyártásának piacát a cég tulajdonosa, Dan Alexandru Condrea üzletember uralja.

A tulajdonos hat vállalatot tart ellenőrzése alatt. A Hexi Pharma mellett közéjük tartozik a Hexi Med kft., az Ochmed kft., a Signum Service kft., a Health Services Company kft. és a Medical Cleaning kft. Utóbbi cég jogi ügykezelője az Emex Cont kft, amely az Unilab vállalatot is felügyeli; ennek vezetője viszont szoros baráti kapcsolatokat ápol Dan Alexandru Condreával. A kör így tehát bezárul.

Már 11 éve tudni lehetett

Már egy tizenegy évvel ezelőtt elvégzett vizsgálat kiderítette, hogy értékesítéskor a gyártó jelentős mértékben felhígítja a szer hatóanyagát. Azóta azonban nem végeztek ilyen jellegű vizsgálatokat, az egészségügyi hatóságok nem ellenőrizték, hogy a szer koncentrátuma megegyezik-e a címkén feltüntetett adatokkal.

Igaz, erre semmilyen törvény nem kötelezi az illetékeseket, akiknek felelőssége óriási, hiszen a statisztikai adatok szerint évente mintegy hárommillió felnőttet és nagyjából nyolcszázezer gyermeket ápolnak a hazai kórházakban. A közegészségügyi igazgatóságoknál például senki sem tudja, hogy a kórházak milyen cégekkel kötnek szerződést az ilyesfajta termékekre.

Az illetékesek ez alkalommal is későn léptek. Jóllehet a Hexi Pharma évek óta kórházak százaival köt szerződéseket – az egészségügyi intézmények csak az utóbbi kilenc évben 30 millió euró értékben szerződtek a céggel –, az egészségügyi tárca csak a botrány kirobbanása után kezdett el intézkedni. A kormányfő csupán ekkor adott utasítást ellenőrző csoportjának a vizsgálatokra, a Hexi Pharma pedig most szánta el magát a termék gyártásának leállítására, jóllehet már évek óta tudta, hogy a fertőtlenítőszernek nincs semmilyen hatása.

Együttműködés és összeesküvés-elmélet

A botrányt a Gazeta Sporturilor című lap oknyomozó újságírói robbantották ki, akik annak is utána jártak, hogy a felhígított fertőtlenítőszert az ország több mint 350 kórházának mintegy 2000 műtőtermében használják. Az pedig mindenki számára világos, hogy a felhígított szer nem védi meg a beteget a baktériumoktól.

A Hexi Pharma hivatalos nyilatkozataiban együttműködéséről biztosította a román illetékeseket, és vállalta, hogy teljes mértékben fedezi a soron következő laboratóriumi és mindenféle más elemzések költségeit. A cég belső vizsgálatot indított a vétkesek kiderítéséért. Amíg tisztázódik az ügy, leállították a kérdéses szer gyártását, valamint a még raktáron lévő szer további forgalmazását.

Az eddig elvégzett laboratóriumi elemzések eredményeinek ellenére a vállalat vezetői azt állítják, mindvégig az eurós normáknak megfelelően jártak el a gyártás során, amit jól jelez az is, hogy az utóbbi húsz év során termékeikre semmiféle panasz nem érkezett egyetlen kórház részéről sem. Feltehetően azért, mert a jóhiszemű (?) kórházak nem végezték el már régóta a fertőtlenítő szer ellenőrzését.

A botrány nem kerülhette el a Times New Roman című szatirikus lap figyelmét sem, amely megírja, hogy Dan Alexandru Codrea szerint a Saprasept tonnája, még így, felhígított állapotban is legalább három baktériummal végez – igaz, nem az első napon, de két-három héten belül. Az újságírók kérdezősködésétől felbőszülve az üzletember kijelentette: a Suprasept nem nevezhető hatástalannak, hiszen több embert ölt meg, mint baktériumot.

A Hexi Pharma vezetői egyébként a cég egy volt alkalmazottját tartják a botrány kirobbantójának, akit a szakértelme hiányára hivatkozva távolítottak el a vállalattól, és aki kompromittáló adatokat juttathatott el a lapoknak.

A tulajdonos, Dan Alexandru Condrea ugyanakkor úgy véli, a skandalum csak arra volt jó, hogy az ebben érdekelt személyek kiszorítsák a piacról a céget, és idegen vállalatot hozzanak majd a helyébe. „A románok már csak ilyenek: azt hiszik, hogy a külföldi termék jobb a hazainál. A kórházi fertőzések nem a fertőtlenítőszer miatt vannak, ezek jelentkeznek a világ minden kórházában, és egyelőre még egyetlen gyógyintézet sem vált mentessé ettől – függetlenül a fertőtlenítőszerek minőségétől ” – állítja a vállalat igazgatója.

 

Kimaradt?