Kórházi fertőtlenítés: az orvosok szövetsége szerint nincsenek biztonságban a betegek

„Személy szerint nem érzem magam biztonságban, azt gondolom, hogy a beteg sincsenek abban” - reagált az egészségügyi miniszter, Patriciu Achimaș Cadariu szavaira a Romániai Orvosok Szövetsége elnöke, Bogdan Tănase a Radio France Internationale-nak adott interjújában.

Szerdán a tárcavezető úgy nyilatkozott, hogy az egészségügyi minisztérium vizsgálatai szerint nincs veszélyben a romániai kórházi betegek egészsége amiatt, hogy hígított szereket használnak az intézmények fertőtlenítésre. Patriciu Achimaș Cadariu a fertőtlenítőszer-botránnyal kapcsolatos ellenőrzések eredményeiről számolt be. Tájékoztatása szerint a vizsgálatok során összesen 3526 mintát vettek a kórházakban használt fertőtlenítőszerekből, és ezeknek mindössze 5 százaléka volt alacsonyabb hatásfokú az előírtnál. „A kórházi betegek biztonságban vannak” – közölte Cadariu. Hozzátette, ellenőrzéseik valamennyi megyére kiterjedtek, ám nem kívánja megnevezni azokat a kórházakat, amelyekben rendellenességeket találtak, mert időközben a legfőbb ügyészség is vizsgálódni kezdett az ügyben

Bogdan Tănase, a bukaresti onkológiai intézet sebésze a rádiónak adott interjújában egy példával illusztrálta, hogyan kezelik a fertőtlenítőszer-botrányt az illetékesek: míg egy repülőgépen ha bejelentik, bomba van a fedélzeten, a gép azonnal landol a legközelebbi reptéren, és elkezdik átkutatni a gépet; a romániai egészségügyben ha észreveszik a bombát, a gép repül tovább, mintha mi sem történt volna.

A Romániai Orvosok Szövetsége elnökének tájékoztatása szerint a minisztérium a tesztek során csak azt vizsgálta, a fertőtlenítő után mennyi baktérium marad a különböző felületeken, míg a vírusokra, spórákra, gombákra nem terjedt ki a vizsgálat. Nem vizsgálták például, hogy a felületeket, a sebészeti felszereléseken, az endoszkópon jelen van-e a Hepatitisz C vírus, pedig ez a fertőzésveszély nem elhanyagolható - mutatott rá a sebész.

Mint korábban megírtuk, a Gazeta Sporturilor oknyomozó újságírói kiderítették, hogy mintegy tízszeresen felhígított fertőtlenítőszert használnak a hazai kórházakban. Ez pedig csak részben a kórházi illetékesek mulasztása, a felelősségé a fertőtlenítőszerek piacát uraló romániai cégé.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?