A partiumi és a székelyföldi magyar kórházról tanácskoztak Nagyváradon

Első ízben ült össze Nagyváradon az Erdélyi Magyar Kórházügyi Egyeztető Fórum (EMKEF) nevű testület, amely egy-egy kórház létrehozását szorgalmazza a magyar állam támogatásával Nagyváradon és Csíkszeredában.

A találkozót Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke hívta össze, aki még 2010-ben kezdeményezte, hogy magyar állami támogatással hozzanak létre erdélyi magyar kórházat. Egy ilyen intézmény számára a református egyház meg is vásárolt egy Nagyvárad határában levő 3,5 hektáros telket, és el is készíttette a megvalósíthatósági tanulmányát.

A találkozón jelen volt Tar Gyöngyi, a Hargita megyei egészségügyi igazgatóság vezetője, aki a csíkszeredai kórház létrehozásának kezdeményezője. A KREK részéről jelen volt még Forró László főjegyző, illetve meghívták Cseke Attila képviselőt, volt egészségügyi minisztert, Bradács Alízt, Margitta kórházának menedzserét és szakpolitikusként Vass Levente orvost Marosvásárhelyről.

A találkozó talán legfontosabb hozadéka, hogy tisztázódott: a Bihar és Hargita megyeiek nem egymás ellenében, hanem egymást támogatva lépnének fel, más típusú egészségügyi intézményt szeretnének létrehozni ugyanis Nagyváradon, és másat Csíkszeredában. 

A királyhágómellékiek egy mindennapi ellátásra berendezkedett, filantropikus, szociális gondokat is felvállaló kórházat terveznek, a csíkszeredaiak pedig egy egész Székelyföldet lefedő, csúcsdiagnosztikai berendezésekkel felszerelt egészségügyi központ létrehozását szorgalmazzák.

Mindkét egészségügyi intézménynek nemzetmegtartó jelentősége van. Cseke Attila elmondta, hogy a nagyváradi kórház létrehozására megvannak a jogi lehetőségek, és az intézmény akár az egészségbiztosító pénztárral szerződésben álló magánkórházként is működhetne. Bradács Alíz pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy Nagyvárad természet adta erőforrása a termálvíz, amelynek igénybe vételével egy rehabilitációs részleget is létre lehetne hozni, ez segíthetne a kórház fenntartásában.

Vass Levente szerint a tervekről a szakpolitikusoknak kell majd dönteniük a szakemberek véleményét figyelembe véve. Az orvos elmondta, hogy fenntartható és költséghatékony rendszerekben kellene gondolkodniuk az alapítóknak. Forró László hangsúlyozta: amellett, hogy az EMKEF első ülését sajtónyilvánosság előtt tartotta, a továbbiakban is nyitott marad, minden érintett személy, szakember és intézmény csatlakozását szívesen fogadják.

Csűry István püspök többek között arról is említést tett, hogy a Partiumi Keresztény Egyetemen diakóniai képzést indíthatnak, és ápolókat is képezetnek majd, ugyanakkor hangsúlyozta: a kórház felekezettől függetlenül fogadná a pácienseket.

Az EMKEF első nyilatkozata egyébként azzal zárul: „Céljaink elérése érdekében egymást támogatjuk, és erre nézve kérjük a Magyar Kormány támogatását.”

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?