Semjén Zsolték terve az erdélyi kórházépítés finanszírozása

Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes személyéhez kapcsolódik az az elképzelés, hogy a magyar állam finanszírozásával épüljön kórház Erdélyben – tudtuk meg az egészségügyért felelős budapesti államtitkárságon.

Forrásunk szerint az államtitkárság csak szakmai támogatást adna az elképzeléshez. Mint ismert, Zombor Gábor egészégügyért felelős államtirkár újságírói kérdésre válaszolva beszélt csütörtökön egy rendezvényen arról, hogy a magyar kormány támogatásával intenzív és sürgősségi osztállyal rendelkező magyar kórház épülhet Erdélyben a romániai magyarok ellátása érdekében.

Az államtitkár elmondta: az állami finanszírozásból, Romániával együtt működtetett intézmény életmentő megoldást jelenthet azoknak a romániai magyaroknak, akik magyarul beszélő orvosok és nővérek híján nem tudják magukat megértetni az ottani kórházi személyzettel. Emiatt gyakran előfordul, hogy az erdélyiek nem a román, hanem a magyar egészségügyi ellátást veszik igénybe, ami viszont "nem túl szabályos" - fűzte hozzá az államtitkár.

Kapcsolódók

Kimaradt?