Erdélyi „magyar” kórház: a reformátusok nem mondtak le a megépítéséről

Nem mondtak le a Nagyváradon megépítendő református kórház tervéről, ám egyelőre nincs pénz erre a célra – mondta Forró László, a Királyhágómelléki református egyházkerület főjegyzője csütörtökön egy nagyváradi sajtótájékoztatón.

A főjegyző elmondta, a közeljövőben tárgyalnak Rétvári Bence államtitkárral a tervről, egyelőre azonban a megfelelő pénzforrás hiányában várniuk kell a tervük kivitelezésével.

A Nagyváradon építendő református kórház ötlete Csűry István püspöké volt, aki csütörtökön megerősítette: missziónak tekintik a kórház felépítését, ennek szükségességét olyan esetek is erősítik, mint a szerdán Kolozsváron történt eset, amikor egy olasztelki magyar lányt és szüleit porig aláztak a gyermekkórházban a hiányos román nyelvtudása miatt. Megjegyezte: már Nagyváradon is volt rá példa, hogy magyarul beszélő kisgyermekre szóltak rá a megyei kórházban.

A korábbi elképzelések szerint egyebek között magyar állami támogatásból felépítendő kórház számára egy 3,5 hektáros földterültet már megvásároltak Nagyvárad Biharpüspöki nevű negyedében, a Szatmárnémeti felé vezető út mentén.

A létesítmény terveit tavaly június elsején átadták Zombori Gábor magyar egészségügyi államtitkárnak. A kórház építésének és felszerelésének költségeit 5-5,5 milliárd forintra becsülik, eddig közel 1,5-2 milliárd forintnyi adományra kaptak ígéretet egyesült államokbeli illetve kanadai gyülekezetektől.

Kapcsolódók

Kimaradt?