Visszavonta a törvényszék Ráduly és Szőke hatósági felügyeletét

Kedden este nyilvánosságra hozta a Maros megyei törvényszék az egy nappal korábban, március 14-én tartott tárgyalás eredményét: visszavonta a Ráduly Róbert Kálmán és Szőke Domokos csíkszeredai elöljárók hatósági felügyeletéről szóló korábbi ítéletet.

Ha az ügyészek 48 órán belül nem fellebbezik meg, a törvényszék döntése jogerőssé válik: megszűnik a lemondott polgármester és az alpolgármester ellen fél éve érvénybe lépett, kéthavonta meghosszabbított hatósági felügyelet. Az ítélet az ellenük 2015. június 22-én,  illetve 18-án hozott kényszerintézkedést érvényteleníti.

Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) január végén kérte a Ráduly Róbert Kálmán és Szőke Domokos ellen indult per tárgyalásának áthelyezését a Maros megyei törvényszékre. Az ügyészek a Hargita megyei törvényszék bíráinak pártatlanságát kérdőjelezték meg.

Rádulyt három rendbeli hivatali visszaéléssel és érdekkonfliktussal, Szőkét négyrendbeli hivatali visszaéléssel és okirat-hamisításra való felbujtással vádolja a DNA. Mindketten 2015 júniusától hatósági felügyelet alatt álltak.

A március 14-i, első marosvásárhelyi tárgyaláson Ráduly és Szőke is a hatósági felügyelet felfüggesztését kérte, az alpolgármester pedig a hatásköre gyakorlásától történt eltiltása felfüggesztését is. A kedden kifüggesztett bírói döntés szerint utóbbi tiltás továbbra is érvényben marad.

Kapcsolódók

Kimaradt?