Meghosszabbították Ráduly Róberték bírósági felügyeletét

A Hargita Megyei Törvényszék hatvan nappal meghosszabbította Ráduly Róbert Kálmán volt csíkszeredai polgármester és Szőke Domokos alpolgármester bírósági felügyeletét.

További hatvan napra bírósági felügyelet alatt marad Ráduly Róbert Kálmán volt csíkszeredai polgármester és Szőke Domokos alpolgármester – hirdetette ki ítéletét pénteken a Hargita Megyei Törvényszék.

A volt polgármestert az ügyészség három rendbéli hivatali visszaéléssel és érdekkonfliktussal, az alpolgármestert pedig négy rendbéli hivatali visszaéléssel és okirat-hamisításra való felbujtással vádolják, és idén júniusban kerültek hatósági felügyelet alá.

Jogaik  korlátozása legfennebb két hónapig tarthat , és kétszer már hosszabbított a bíróság. Mivel nemsokára lejárt volna a törvényszék által legutóbb elrendelt hatósági felügyelet határideje, ezért a korrupcióellenes ügyészség (DNA) újabb hosszabbítást kért,  az érintett elöljárók ügyvédjei pedig, mint eddig is, a korlátozások eltörlését kérték a tárgyalásokon.

A pénteken kihirdetett ítélet szerint Szőke Domokos továbbra sem gyakorolhatja alpolgármesteri hatáskörét, és sem ő, sem Ráduly Róbert Kálmán nem kommunikálhat semmilyen formában az ügyükben megnevezett tanúkkal.

Ennek ellenére Szőke Domokos igyekszik városi tanácsosi hatáskörét gyakorolni, és ezt úgy teheti meg, ha kikerülheti az ügyében érintett 5 városházi alkalmazottal való találkozást – ez a november 27-i soros ülésen, június óta először, sikerült is neki.

Decemberben derül ki, hogy mikor kezdődik a két elöljáró bűnvádi perének érdemi tárgyalása.

Ráduly Róbert és Szőke Domokos ellen 2015 június közepén emelt vádat a DNA, Ráduly ugyanazon a napon lemondott polgármesteri tisztségéről: lemondólevelében ártatlannak vallotta magát, de becsületbeli ügynek tartotta a lemondást. Szőke Domokos is ártatlannak vallja magát, és reméli, mielőbb folytathatja munkáját alpolgármesterként – városi tanácsosként a korlátozások szabta keretek között végzi is.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?