Vasile Dâncu: Kelemen helyett kockáztattam volna

„Ha én lettem volna Kelemen Hunor helyett, kockáztattam volna, azonnal igent mondok a koalícióra” – jelentette ki a maszol.ro-nak Vasile Dâncu kolozsvári szociológus, volt szociáldemokrata miniszter, akit a választások után várható politikai fejleményekről kérdeztünk.

Hogyan kommentálja a vasárnap esti exit poll felmérések adatait? Hány százaléknyi mandátuma lehet az USL-nek jósolt 55-58 százalékos szavazati arányból?

A Szociál-Liberális Szövetség várhatóan olyan aránytalanul nagy győzelmet arat, amilyenre nagyon rég nem volt példa a rendszerváltás utáni választásokon. Ez azonban nem gond, hiszen nálunk az 51 százalékos eredményű pártok is úgy viselkednek, mintha a szavazatok száz százalékát szerezték volna meg. Vagyis a győztes mindent visz, senkivel sem hajlandó megosztani a politikai prédát. Az USL nagy nyomásra számíthat a civil társadalom részéről. Nagyok lesznek az elvárások. Mielőbb eredményeket kell majd felmutatnia, mintha nem hatalmas politikai tőkéhez, hanem egy kiapadhatatlan pénzforráshoz jutott volna a választások révén. A költségvetési források azonban ugyanazok maradnak akkor is, ha az USL 50 vagy 75 százalékos győzelmet arat. Lesz még egy gondjuk a szociálliberálisoknak: minél nagyobb egy kormánykoalíció, annál több éhes szájat kell etetnie, s nyilván most a kormányhoz kapcsolódó politikai klientúrára és az érdekcsoportokra gondolok. Másfelől Victor Pontának és Crin Antonescunak nincs amiért panaszkodnia: minden hatalmat megkaptak, és a továbbiakban felelősek azért, ami történik az országgal.dancu

Hogyan vélekedik arról, hogy Victor Ponta már a nagy arányú választási győzelmük kihirdetésekor koalíciós tárgyalásokra hívta Kelemen Hunort? Miért van szüksége az USL-nek az RMDSZ-re?

Ez stratégiai lépés volt Ponta részéről. Kissé túl gyors, kockázatos lépés. Számításai egyelőre nem is váltak be, hiszen Kelemen még nem mondott igent a koalícióra, csak a tárgyalásokra. Már támadják is az USL-n belül, elsősorban a liberálisok a kormányfőt emiatt. Az is lehet, hogy Ponta csak tesztelni akarta a liberálisokat, akik nem állták ki teljes egészében ezt a próbát. Ha én lettem volna Kelemen Hunor helyett, kockáztattam volna, azonnal igent mondok a koalícióra, még akkor is, ha tudom, hogy kemény tárgyalások következnek. Így Ponta egyedül maradt a javaslatával a liberálisok és az alkalmi nacionalisták kereszttüzében, és megtörténhet, hogy arra kényszerítik, vonja vissza az RMDSZ-nek tett koalíciós ajánlatát. Úgy gondolom, hogy a kormányfő valóban alkotmánymódosításra készül az RMDSZ segítségével, és egyúttal Európának is üzen. Nagy bátorságra vall, hogy a győzelem éjszakáján megtette ezt a lépést, és remélem, nyerni fog ezzel a nyitottsággal. Az eddigi tapasztalatok szerint az RMDSZ kormányzati részvétele javára vált az országnak, az RMDSZ-es miniszterek segítették a kormányzati munkát. Jó lenne, ha Kelemen Hunorék nem hagynák sokáig kinyújtott kézzel Pontát. Sokan ugyanis máris rácsaptak erre a kézre.   

Lesz-e egyáltalán Ponta-kormány? Várhatóan mit lép majd az államfő?

Az államfő nem hosszabbíthatja meg a politikai válságot, nemigen tehet mást, Victor Pontát nevezi majd ki miniszterelnöknek. Az USL gyakorlatilag kétharmados többséget szerzett, nagyon nehéz ezt a hatalmat kikezdeni. Elég gondot jelentenek számára a választók elvárásai. Szerintem Traian Băsescu támaszt majd néhány feltételt a miniszterek személyével és az ország prioritásaival kapcsolatban, és karácsonyig megalakul a Ponta-kormány. Legalábbis az lenne a racionális, ha ez így történne.

Kimaradt?