Elfogták Franciaországban Gregorian Bivolaru szektavezért

Elfogták pénteken Franciaországban az Interpol által körözött szektavezért, Gregorian Bivolarut – számoltak be a hírtelevíziók. A férfit 2013-ban hat év börtönre ítélték kiskorúak megrontásáért és emberkereskedelemért.

A MISA nevű mozgalom vezetőjének nevére 2013 júniusában adtak ki nemzetközi körözési parancsot, az Interpol honlapja szerint az egyik legkeresettebb szökésben lévő romániai bűnöző volt. Az ügyészség 2004-ben emelt vádat ellene. Svédországba menekült, ahol 2005-ben politikai menedékjogot kapott, a svéd hatóságok megtagadták a kiadását.

Gregorian Bivolaru a  Mozgalom a Szellemi Integrálásért az Abszolútumba (MISA) alapítója és szellemi vezetője. Egy 1996 májusában kelt országos rendőr-főkapitányi jelentés megállapította róla, hogy "jógagyakorlatok" betanítása címén különböző korú, nemű és felkészültségű személyeket, "szimpatizánsokat" toborozott egész Románia területéről, akiket arra buzdított, hogy mondjanak le családjukról, anyagi javaikról, és "kapcsolódjanak be a csoportos életformába".

A verbuvált személyeket aztán Gregorian Bivolaru "mester" megfelelő "tudományos elméleti és gyakorlati" megdolgozásnak vetette alá. "Energia-megújítás", "energia-takarékosság", valamint "személyiség-megőrzés és fejlesztés" végett rávette őket, hogy saját vizeletüket igyák, mocskos odúkban húzódjanak meg, "megtisztulás" céljából ostorozzák magukat, csoportos szexuális "szeánszokon" vegyenek részt.

Félkatonai szekta

A rendőrség már hét-nyolc évvel ezelőtt megállapította, hogy a Bivolaru-követők félkatonai jellegű alakulatokba szerveződnek, könnyen manipulálható tömeggé válnak, még az öncsonkítástól sem riadnak vissza. Ennek ellenére a korabeli országos rendőrfőkapitány csupán arra a következtetésre jutott, hogy a MISA szétverésére irányuló karhatalmi beavatkozás "a jogrend súlyos megzavarását és a demokráciát veszélyeztető ellenhatásokat vonna maga után".

Végül a megújuló sajtókampányok hatására a román hírszerző szolgálat (SRI) vette kezébe az ügyet, de az csak 2003 elején kezdte meg a jelenség "monitorizálását", és juttatta el az ügyészségre vizsgálatának eredményeit. Csak ennek alapján indult el a "Bivolaru-szekta" felgöngyölítése, a bűnszövetkezet szétverése.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?