Nem sikerült eltüntetni a graffitit a Kultúrpalota faláról

Több oldóanyagot is kipróbáltak, de teljesen nem tudták eltüntetni a Kultúrpalota oldalsó homlokzatáról azt a graffitit, amelynek sem az elkövetőjét nem ismerik, sem azt, hogy pontosan mikor is került az oda.

A fotó a graffitival a Facebookon vált ismertté, valaki lefotózta, megosztotta a közösségi oldalon és elkezdődött a találgatás, hogy mikor is kerülhetett az oda. Ugyanis a város központjában álló műemléképület homlokzatán, magasan a tető alá körülményes lehet kijutni.

Soós Zoltán, a Maros megyei múzeum igazgatója a Maszol érdeklődésére elmondta, valószínűnek tartja, hogy akkor került oda a falfirka, amikor a Kultúrpalota mellett álló tömbházat renoválták. A négyemeletes tömbházat körülvevő állványokról lehetett esetleg felmászni a tetőre. Soós ugyanakkor azt is elmondta, hogy a helyi rendőrséghez nem nyújtottak be feljelentést, csupán értesítetést a látottakról. „Értesítettük a városi rendőrséget a falfirkáról, de mivel nem tudható, hogy pontosan mikor is került oda, esély sincs arra, hogy megtalálják a tettest” – mondta a múzeum igazgatója, aki néhány segítőtársával személyesen mászott ki a tetőre és próbálta eltüntetni a hatalmas graffitit.

„Több oldószert is kipróbáltunk, tulajdonképpen teszteltük, hogy hogyan reagál azokra, de teljesen nem sikerült eltüntetni” – mondta érdeklődésünkre Soós.

Korábban a Maros megyei múzeum néprajzi részlegének otthont adó Toldalagi-palotának a Színház-tér felőli oldalát festették le, írták össze a falfirkászok, amit aztán a múzeum munkatársai lemeszeltek, másképp nem tudták eltüntetni a graffitit.

A Kultúrpalota teljes homlokzat-felújítását 2017-ben tervezi a múzeum elvégezni, akkor majd a graffitit is eltávolítják onnan – mondta az igazgató.

Marosvásárhelyen az utóbbi időben nagyon elszaporodtak a falfirkák, a tetteseket pedig a rendőrségnek nehéz azonosítania. Valentin Bretfelean, a városi rendőrség igazgatója szerint főleg éjszaka „alkotnak” a falfirkálók, akik számára annál nagyobb a dicsőség, minél kockázatosabb helyre festenek. Így például a Főtér, ott pedig a Kultúrpalota négyemeletnyi magasságban levő oldala még nagyobb kihívást jelenthetett. Bretfelean a Vásárhelyi Hírlapnak úgy nyilatkozott, hogy kiskorúak lehetnek az elkövetők, akiknek a többsége szerinte a Művészeti Líceum tanulója lehet. A tanintézmény vezetői viszont határozottan elutasították ezt a vádat, mondván, hogy ott művészeknek nevelik a diákokat és nem törvényt szegő falfirkászoknak.

A nagyméretű falfirkát az elkövető szignálta is – tudtuk meg Soós Zoltántól, bár nehezen, de kivehető a Konc, vagy a Kons szignó.  A rajzból egyébként semmit nem lehet megtudni, kívülálló számára értelmezhetetlen az üzenet, ha egyáltalán hordoz valami üzenetet.

Kimaradt?