Kevés apa választja a gyereknevelési szabadságot

Az apáknak alig 4,5 százaléka választja a gyereknevelési szabadságot, az anyáknak pedig 42 százaléka dönt a hosszabb, két évig terjedő, de legtöbb havi 1200 lejjel járó szabadság mellett – áll egy humán erőforrás menedzsment vállalkozásnak a napokban ismertetett felmérésében.

A Smartree adatai azt mutatják: Romániában évente átlagosan az alkalmazottak 2,5 százaléka megy gyereknevelési szabadságra. Ezeknek 42 százaléka választja a két éves periódust, amikor legtöbb havi 1200 lejes támogatást kaphat, a fennmaradó 58 százalék pedig egy éves szabadságot vesz ki. Utóbbi esetben a havi juttatás a kismama nettó bérének 85 százalékát teszi ki, de nem lehet több mint 3400 lej.

Az apák legtöbbször csak abban az esetben mennek gyereknevelési szabadságra, mikor az anyuka keresete jóval magasabb vagy pedig valamilyen ok miatt nem szeretné megszakítani aktivitását.

Vannak esetek, amikor az apának jelent előnyöket a gyereknevelési szabadság. „Nem ritka, hogy valakit nem alkalmaznak teljes munkaidővel, emiatt pedig kisebb összeget kap, mint maga a gyereknevelési támogatás” – állítja az elemzés, amely ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, hogy így a munkahelyi biztonság is megmarad, mivel a gyerek születését követő két és fél évben nem szabad kitenni a szülőt a munkahelyéről.

A szabadságról visszatérők 95 százaléka folytatja a korábban megszakított tevékenységét, a felmérés szerint alig öt százalékot éri el azoknak az aránya, akik más munkahelyen folytatják aktivitásuk.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?