Így járhat, aki másfél hónap múlva tiltott helyen gyújt rá Romániában

Magánszemélyek 100-tól 500 lejig terjedő bírsággal sújthatók, ha megszegik a dohányzás korlátozását szigorító, pénteken kihirdetett törvényt. Újdonság, hogy a törvényszegés észlelésekor akár a rendőrséget is riasztani lehet.

Akár a rendőrséget is kihívhatják ahhoz a dohányoshoz, aki tiltott helyen rágyújt. Ez a dohányzás korlátozó, pénteken kihirdetett törvény egyik újdonsága a jogszabályt előterjesztő Aurelia Cristea szerint.

A törvény másfél hónap múlva lép életbe, amikor teljesen száműzik a cigarettafüstöt a közintézményekből, szórakozóhelyekről, bárokból, kocsmákból, kávézókból. A tiltás az elektromos cigarettákra is kiterjed. A törvény értelmében még a játszótereken is tilos a dohányzás.

Aurelia Cristea kolozsvári képviselő a citynews.ro portálnak elmondta, a törvény életbe lépése után bárki rendőrséghez fordulhat, ha tilosban rágyújtó személyt lát. Fel lehet jelenteni azokat a bárokat vagy kávézókat is, amelyek a tiltás ellenére dohányozni engedik a vendégeiket.

A törvényszegét 5 000-től 15 000 lejig terjedő pénzbírsággal büntetik, ha intézményekről, és 100-500 lejre, ha magánszemélyekről van szó.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?